вівторок, 18 січня 2022 р.

Книги-ювіляри 2022 року

Найбільш почесною ювіляркою 2022 року стала поема «Слово о полку Ігоревім» (1187), написана 835 років тому.

         «Слово о полку Ігоревім» -  велична пам'ятка української літератури. Автор твору невідомий, проте однозначно, що ця людина була справжнім патріотом, адже протягом усього твору відчувається його щире переживання за долю Київської Русі.

В основі сюжету реальна історична подія: невдалий похід князя Ігоря проти половців, який відбувся у 1185 році. Драматична й нещаслива розв’язка цього походу була зумовлена тодішнім удільним безладом, що утворився на українських землях у результаті непорозуміння й розсварення між собою численних удільних князів. Не підкоряючись князю Київському Святославу, який за рік до цього змушений був сам зі своїм військом піти на бій з половцями й побити їх на річці Орел, підмовлені Ігорем три удільні князі: путивльський, рильський та курський, вирішили самовільно, всупереч рішенню Києва не вступати надалі в бій із завойовниками поодинці, вони все ж вирушили, кожен своєю дорогою, на Дінець. Вирушили, незважаючи на затемнення сонця як передвісника нещастя, на переважаючі в числі сили кочівників-завойовників, які чатували русичів за Доном.

Три дні, з п’ятниці по неділю, шаліла страшна битва. На початку удача посміхнулася Ігорю: перший день бою виявився успішним для його дружини. Та вже другого ранку «вітри віють з моря стрілами на хоробрі полки Ігореві… Половці йдуть від Дону, і від моря, і від усіх боків руські полки обступили…». Військо русичів було вщент розбите, поранений князь Ігор потрапив у полон, цим відкривши чужинцям ворота для пограбування й спустошення свого рідного краю.

Ідея твору є актуальною і наші дні, адже автор закликає припиняти будь-які міжусобиці і єднатися заради благополуччя рідної країни.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар