четвер, 27 січня 2022 р.

Ювіляр січня

 


27 січня - 190 років від дня народження

Льюїса Керролла  (1832-1898),

письменника-казкаря


         Льюїса Керолла вважають найзагадковішим письменником Англії, оскільки в біографії автора є багато загадковості. В його особистості поєдналося чимало граней: казкар, математик, священик, мислитель. Майбутній письменник навчався в Оксфорді, став магістром математики, через кілька років був посвячений у диякони.

Чарльз Лютвідж Доджсон (справжнє ім’я письменника) жив й творив в вікторіанську епоху, себто в період усталених правил та стриманих манер.

 Упродовж 47 років Доджсон працював у коледжі Крайст-Черч. Викладач приятелював із доньками декана цього закладу і розповідав їм усілякі історії. Для однієї з дівчаток, яку звали Алісою, він і написав повість-казку «Аліса в Країні Див». Героїня сюжету була змальована з реальної дівчинки, фантазія якої здатна витворювати інші світи. У Країні Див не діють звичні правила й закони, людина в ній може бути вільною й робити, що спаде на думку. Казка «Аліса в Країні Див» прославила Керолла на весь світ і стала перлиною дитячої світової літератури.

Коли Аліса підросла, Керолл написав продовження історії. Головна героїня казки «Аліса в Задзеркаллі» виростає й стає королевою

Казки Керолла приваблюють не лише дітей. Сюжети «Аліси…» захоплюють навіть фахівців-неврологів. Науковці відшукують у казках цікаву інформацію про принципи роботи мозку. А ще у, здавалося би, дитячих творах заховані дані з математики й логіки. Повний задум автора інтерпретують і нині. Казки про Алісу є невичерпним джерелом для переосмислень та досліджень.

Немає коментарів:

Дописати коментар