понеділок, 24 січня 2022 р.

Ювіляр січня

 


24 січня - 290 років від дня народження

П'єра Огюстена Карона де Бомарше (1732- 1799),

французького драматурга

  

          Видатний французький драматург, неперевершений полеміст і гострослов народився в Парижі. Син годинникових справ майстра Андре Шарля Карона, він прагнув досягти багатства й високого положення в суспільстві. Створивши новий годинниковий механізм, він в 22 роки був прийнятий у Лондонське королівське товариство (став академіком), одержав місце королівського годинникаря, навчав музиці принцес.

Любов до театру спонукала його написати дві драми. «Євгенія» була зустрінута доброзичливо, «Двох друзів» очікував нищівний провал.

 Популярність Бомарше виросла після появи його комедій  «Севільський цирульник» (1775) і «Одруження Фігаро» (1784), які зробили його найулюбленішим письменником Франції того часу. В обох п'єсах Бомарше є провісником революції. Ці бунтарські твори мали неймовірний вплив на маси, адже автор у сатирично-гумористичній манері відверто засудив суспільні закони, притаманні його добі. Написані напередодні Великої французької революції, вони ось уже понад два століття не сходять зі сцени.

Немає коментарів:

Дописати коментар