четвер, 20 січня 2022 р.

День в календарі. КНИГА ДНЯ

         Бої за Донецький аеропорт розпочалися 26 травня 2014 року і тривали до 23 січня 2015 року. Оборонців через їх здатність цілодобово вести бої назвали «кіборгами».

Офіційно вважається, що оборонна епопея тривала 242 дні. За цей час загинули при обороні ДАПу 109 воїнів і майже 500 зазнали поранень.

Самі учасники боїв кажуть, що 16 січня «новий термінал ще був наш», а найтрагічнішими днями оборони були 19-е (перший підрив перекриття терміналу), 20-е (другий підрив), коли загинуло 48 бійців, і 21 січня (катування у полоні тих, хто вижив, страта Ігоря Брановицького).

Саме ці дні оборонці ДАПу вважають днями пам'яті. Так само вони наполягають, що оборона Донецького аеропорту тривала 244 дні, а не 242, як це рахували спочатку. Останній день оборони – 23 січня.

КНИГА ДНЯ

Аеропорт Донецьк 242. Історія мужності братерства та самопожертви: Укл. І. Штогрин — Х: «Клуб сімейного дозвілля», 2016. — 352 с.

 Книга про 242 дні боїв в аеропорту Донецьк. Основою книги стали майже шість десятків свідчень «кіборгів»

Правдиві, безкомпромісні іноді, навіть шокуючі, історії, розказані із перших вуст учасниками цих драматичних подій, проливають світло на розуміння причин, мотивів та наслідків цього кривавого епізоду у неоголошеній війні.

Кожна розповідь доповнює одна одну, насичує картину того, що відбувалося тоді в АДу (АД - Аеропорт «Донецьк»): саме так називали цю будівлю зі скла і бетону українські оборонці, котрих супротивник — снайпер обстрілював навіть зі стін монастиря, або ж із смертоносних ГРАДів, встановлених просто посеред житлових будинків, порушуючи всі моральні, правові та воєнні закони.

          Прочитавши книгу, розумієш, що кожен, хто свідомо йшов у саме пекло аеропорту, мав власні мотиви: хтось йшов помститися за загибель найкращого друга, хтось заради того, аби смертоносний подих війни не торкнувся його родини, дружини, дітей, а були й такі хто вважав «укропів» (так загарбники називають всіх українських воїнів) зрадниками «великої батьківщини — Радянського Союзу, якому давали присягу». Однак жоден із захисників цього форпосту не скаже, що його оборона була даремною.  Мабуть, було багато прорахунків з боку штабного керівництва ЗСУ, коли операція з деблокування була невдалою, але незаперечним і справедливим є твердження про те, що «люди вистояли, не витримав бетон».


 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар