середу, 5 січня 2022 р.

Ювіляр січня

 


5 січня - 90 років від дня народження

 Умберто Еко (1932-2016), 

італійського письменника, філософа, лінгвіста, літературного критика


 

          Умберто Еко - італійський вчений, фахівець в області семіотики і середньовічної культури, критик і публіцист, письменник і філософ, інтелектуал світового масштабу. Відзначений тридцятьма почесними докторатами. Але найбільш відомий як творець складних і заплутаних детективних творів, в яких в химерній формі об'єдналися історична достовірність, фантазія письменника та численні загадки і виверти.

Здобув гуманітарну освіту в Туринському університеті (1954). Працював у редакції культури Радіотелебачення Італії. Викладав у Турині, Мілані. 1971 року став професором Болонського університету.


Літературний дебют — «Ім’я троянди» (1980) став міжнародним бестселером.  За визнанням автора, він спочатку хотів написати детективну історію з сучасного життя, але потім вирішив, що йому буде набагато цікавіше вибудовувати детективний сюжет на тлі середньовічних декорацій.

Доробок автора, окрім семи романів та кількох книг для дітей, складають десятки наукових та публіцистичних видань: «Відкритий твір «(1962), «Загальна теорія семіотики» (1975), «Запеклі війни й медіа-популізм» (2006), «Хроніки плинного суспільства» (2016).

 Детективні історії Умберто Еко «Ім'я троянди», «Маятник Фуко», «Празький цвинтар», «Острів напередодні», «Таємне полум'я цариці Лоани», «Справа Бонда» характеризуються цікавими сюжетами і великою кількістю посилань до реальних історичних фактів та персон.

Книжка для дітей «Три оповідки» - це три історії про «сумних атомів» у бомбі, шестирукого інопланетянина й ґномів з планети Ґну. В цих творах Еко пояснює, чому нести цивілізацію на інші планети – погана ідея, а війна існуватиме вічно.

 




Немає коментарів:

Дописати коментар