вівторок, 11 січня 2022 р.

Книги-ювіляри 2022 року

 

 

Найзнаменитішій збірці Шарля Перро – «Казки матінки  моєї Гуски, або Історії і казки минулих часів з повчаннями» (1697) цього року виповнюється 325 років.


 

До збірки входить 8 казок  «Красуня з зачарованого лісу», «Червона шапочка», «Синя Борода», «Кіт у чоботях», «Чарівниці», «Попелюшка, або Соболевий черевичок», «Ріке-Чубчик» і «Хлопчик-мізинчик» та окремо ще 3 віршовані оповідки, написані кількома роками до того: «Маркіза Салуццо, або Терпляча Ґрізельда» (1691), «Химерні бажання» (1693); «Осляча Шкура» (1694).

Відомий письменник, академік , член Французької Академії, а до того ж королівський чиновник Шарль Перро видав книжку у віці 68 років. Побоючись глузувань, він не зважився поставити своє ім’я на збірці, і вона вийшла під ім’ям його сина П’єра. Але сталося так, що саме ця книга, якій автор посоромився дати своє ім’я, й принесла йому всесвітню славу.

«Казки матінки Гуски» дуже сподобалися французам. У книжковій  крамниці Клода Барбена  щодня продавалося по 20 - 30, а іноді й по 50 книжок на день. Це був дійсно успіх! А незабаром і вся Європа закохалася у героїв казок Шарля Перро. Всесвітня енциклопедія казок називає  Перро найдобрішим казкарем в історії. Мабуть, він був першим, хто створив справжні дитячі казки – добрі та зі щасливим закінченням.

Немає коментарів:

Дописати коментар