середу, 12 січня 2022 р.

Ювіляр січня

 


15 січня – 400 років від дня народження  

Жана Батіста Мольєра (Поклена) (1622-1673), 

французького письменника

 Жан Батист Мольєр — видатний комедіограф XVII століття, письменник, драматург, актор театру, засновник французького театру комедії, жанру «високої комедії» та «комедії-балету». Його творчість мала величезний вплив на подальший розвиток світової драматургії. Написав безліч п'єс, багато з яких досі задіяні в кращих театрах світу, в тому числі такі шедеври, як «Тартюф», «Дон Жуан», «Міщанин у дворянстві», «Мізантроп».




        Жан-Батист Поклен (справжнє прізвище) народився в Парижі 13 січня 1622 року. Його батько служив при дворі короля камердинером й  зробив усе можливе, щоб дати синові гарну освіту, і той міг продовжити його справу. Жан-Батист закінчив коледж і отримав ступінь ліценціата прав, але робота йому була не до душі. 

Він мріяв стати театральним актором, тому у 21 рік поїхав з дому і в 1643 році заснував театр «Блискучий». Але через 2 роки театр був закритий унаслідок боргів Мольєра, а сам він потрапив у в'язницю. Батько, дізнавшись про це, заборонив синові носити прізвище «Поклен», після чого Жан-Батист став Мольєром.

Після звільнення з ув'язнення, Жан-Батист утворив бродячий театр, з яким гастролював по всій Франції. Репертуар трупи був бідний, тому Мольєр  почав створювати сценарії п'єс сам. Дебютні праці, що дійшли до наших днів - «Літаючий лікар», «Вітрогон».

Талант Мольєра не міг бути не помічений. Він був запрошений в театр Лувру. В 1658-1673 році письменник створює безліч п'єс. Зухвалі теми вистав не завжди подобалися вищим чинам, через що театр Мольєра неодноразово закривався. Проте актор не відмовлявся від улюбленої справи — продовжував писати твори, що підкреслюють недоліки людей і суспільства.

Помер великий драматург 17 лютого 1673 року, не догравши роль Аргана в п'єсі «Уявний хворий». Похований в Парижі, без особливих почестей, тому що не встиг покаятися, і церква заборонила обряд поховання за канонами християнської віри.

 Спадщина Мольєра становить понад 32 драматичні твори, які написані в різних жанрах: дивертисмент, комедія-балет, фарс, пастораль, побутова комедія, комедія моралі, висока комедія тощо. Кожен раз геній Мольєра створював щось нове і незвичайне, покращуючи й перевтілюючи старе.   

Перша збірка творів Мольєра була видана після смерті автора, його друзями в 1682 році.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар