середу, 21 жовтня 2015 р.

Ювіляр жовтня

Світова література багата чарівними казками, що несуть нам радість полинути у незвичайні країни народної фантазії. Почесне місце у світовій літературі займають казки Джанні Родарі.
Джанні Родарі (1920-1980) –
поет і письменник, журналіст і педагог, громадський діяч і добрий друг дітей прожив недовге, але надзвичайно яскраве, наповнене творчою працею життя.
 
23 жовтня виповнюється 95 років від дня народження казкаря з Італії.
 
Джанні Родарі, у минулому - шкільний учитель, прийшов у дитячу літературу через газету «Книга», в редакції якої він працював в післявоєнні роки, створив там «Куточок для малят». У цій рубриці стали з'являтися веселі, що легко запам'ятовуються вірші про життя дітей та їхні мрії. От що розповідає про початок свого поетичного шляху сам Родарі: «Уже кілька років пройшло після того, як я перестав викладати, але взявшись за перо, я уявив собі, що на мене спрямовані очі моїх учнів, що вони чекають від мене казки або веселі історії. Так я почав писати для малят».


Яскравою вигадкою, цікавими пригодами персонажів, веселою усмішкою та іронією сповнені казкові твори Джанні Родарі. Уже перша його казка „Пригоди Чіполліно” завоювала симпатії читачів. Ми мандруємо по чудовій країні, де рослини-чоловічки живуть та діють за законами людського суспільства. Веселий, дотепний і вигадливий хлопчик-цибулька дошкуляє пихатому сеньорові Помідорові. жорстокому принцеві Лимонові, ненажері Апельсину, жадібному Мандарину. Письменник виводить цілу галерею прекрасних образів, позитивних і негативних, щоб показати розмаїтість людських стосунків. Казка Джанні Родарі адресована не стільки дітям, скільки дорослим. Бо примушує діяти у важких обставинах. 


Згодом по всьому світу помандрували книжки Джанні Родарі: "Торт у небі", "Подорож Голубої Стріли", "Казки по телефону" та інші. Твори Джанні Родарі наповнюють яскравими барвами світ дитинства і їх просто неможливо забути! У його казках вирує справжнє життя, вони вчать дітей розрізняти Добро і Зло та прагнути до кращого. 

Він хотів, щоб усі ми не лише любили читати чи слухати казки, а й самі навчилися їх складати. Заради цього Джанні Родарі навіть випустив спеціальну книжку, що називалася "Граматика фантазії". Отже, коли ви й самі захочете стати казкарями, неодмінно знайдить цю книжку і прочитайте. Виявляється, фантазії теж можна і треба вчитися, щоб хоч трохи наблизитися до такого чемпіона людської фантазії, яким був цей італійський письменник.

Немає коментарів:

Дописати коментар