четвер, 15 жовтня 2015 р.



Друзі!
День українського козацтва — данина всім козакам, які зробили величезний внесок у формування української народності. Саме виникнення козацтва допомогло консолідувати українців в боротьбі проти численних ворогів, які в 15-17 століттях неодноразово намагалися завоювати українські землі. Про них написано багато наукових книжок і художніх творів, знято фільмів. Пропонуємо вам нові книжки, які надійшли до бібліотечного фонду ЦДБ.
 

Зубченко О. Перемагаючи долю: пригодницький роман / Олександр Зубченко. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2014. – 548 с.
Перша половина 17-го сторіччя... Україна потерпає від татарських набігів: у полон потрапляють тисячі українців, ламаються долі, розлучаються рідні серця. Брати Іванко та Юрась опиняються у різних кінцях цього багатостраждального світу. Перебуваючи на чужині – один в Китаї, другий – в Туреччині, брати не забувають того щастя, яке дали їм люблячий батько та ласкава мати, і хоча чужинські звичаї та віра мали вбити цю пам’ять, та поклик рідної землі є сильнішим. Як би не випробовувала жорстока доля їх на міцність, які б пригоди не довелося їм пережити, брати долають усі перешкоди, поки не зустрічаються по різні боки ворожих таборів, щоб разом піти дорогою визвольної боротьби нашого народу, примножуючи козацьку славу та надихаючи інших героїчною вдачею та майстерним володінням зброєю. 


Мензатюк З. Таємниця козацької шаблі: пригодницька повість / Зірка Мензатюк. -  Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. – 160с.
 Цікава пригодницька історія, яка ненав’язливо і з гумором вводить юного читача у світ легенд та історичних подій. Головний урок цієї книги в тому, що здолати зло можна лише разом, і тому за шаблю борються і мертві, і живі, бо національна пам’ять, козацька слава і майбутнє України невід’ємні одне від одного. Шабля – символ, та значно важливіше, що діється в серці людини, і ким вона є насправді: «І враз вона збагнула. Козаків перемогли. Але не покорили! Вони гинули, не піддавшись, не схилившись, лишаючи по собі невмирущу славу!». Це актуально і понині.

 

Морозенко М. Іван Сірко / Марія Морозенко. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. – 368 с.
Під цією обкладинкою вміщено відразу дві книги про великого героя українського козацтва: «Іван Сірко – великий характерник» та «Іван Сірко – славетний кошовий». 
Життя Івана Сірка овіяне легендами та сповнене карколомних пригод. Він народився надзвичайною дитиною, з особливим даром характерництва, що допоміг йому здобути багато перемог, і передусім – над собою. Складні випробування лише загартували його дух та тіло. В усіх героїчних битвах Іван Сірко виходив переможцем. Взявши у руки булаву отамана, вірою і правдою служив рідній землі. Рівного йому не було з-поміж козацтва. 

Немає коментарів:

Дописати коментар