вівторок, 19 березня 2024 р.

21 березня – Міжнародний день людини із синдромом Дауна. КНИГА ДНЯ

 


«Діти сонця» - так лагідно називають хлопчиків і дівчаток із синдромом Дауна. За словами педагогів, вони надто чутливі, вразливі та відкриті навколишньому світу.

За статистикою, на 800-1000 немовлят одна дитина народжується з синдромом Дауна. Щороку в Україні на світ з’являється від 300 до 400 таких малюків. Майже кожну третю дитину залишають у пологовому будинку. Хвороба Дауна – це генетична патологія. Така дитина може народитися в абсолютно здорових батьків. Як правило, це пов’язано з однією зайвою – 21-ою хромосомою, тобто із хромосомним дисбалансом.

Синдром Дауна спричиняє затримку інтелектуального розвитку, проте, спеціальні заняття із раннього втручання, реабілітація, інклюзивне освітнє середовище допомагають дітям із синдромом Дауна покращити фізичні та інтелектуальні здібності. Деякі люди із синдромом Дауна  потребують регулярного догляду інших, але вони можуть також бути більш незалежними, інтегрованими в суспільство, можуть працювати, займатися творчістю. Тож дуже важливо за діагнозом бачити передусім Людину.

Діти з синдромом Дауна обдаровані не менш, ніж звичайні діти. Багато хто має художній талант, музичні (в тому числі танцювальні та співочі) і артистичні здібності, схильні до поезії, успішні в спорті. Малюки з генетичними відхиленнями набагато краще розкривають свої можливості, якщо вони живуть удома в атмосфері любові, з ними проводять навчання за спеціальними програмами, а суспільство не відштовхує цих дітей.

Міжнародний день людини із синдромом Дауна був заснований на VI міжнародному симпозіумі з синдрому Дауна, проведеному в Пальма де Майорка, за ініціативою правлінь Європейської та Всесвітньої асоціацій Даун-синдром, та щорічно відзначатися 21 березня з 2006 року .

Дата проведення Міжнародного дня людини із синдромом Дауна вибрана не випадково, це двадцять перший день третього місяця пов’язаний з 3 копіями 21-ої хромосоми. Зазвичай здорова дитина має 46 хромосом, а при синдромі Дауна їх 47. Через це порушується розумовий і фізичний розвиток дитини.

КНИГА ДНЯ

Олена Чеботарьова «Дитина із синдромом Дауна»


 

Ця книжка адресована батькам дітей із синдромом Дауна, корекційним педагогам і вихователям навчальних закладів. Як свідчить досвід багатьох країн світу, люди із синдромом Дауна стають повноцінними членами суспільства, діти можуть ходити у звичайні дошкільні заклади та школи, дорослі знаходити роботу та створювати сім’ю. Необхідно лише допомогти дитині із синдромом Дауна знайти своє місце в житті. Для цього батьки повинні знати якомога більше про особливості розвитку їхньої дитини, її можливості, сучасні методи та технології навчання та виховання. Автори пояснюють, який потенціал у дітей із СД, що таке рання комплексна допомога, які заняття необхідні таким дітям, як підготувати дитину із синдромом Дауна до шкільного навчання, які існують спеціальні методики тощо.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар