середу, 20 березня 2024 р.

"Всім нам ім’я – людина" ( до Міжнародного дня боротьби за ліквідацію расової дискримінації)



 

Ця дата була обрана, щоб вшанувати пам'ять людей, загиблих від рук поліції під час демонстрації, що відбулася 21 березня 1960 року в Шарпевілі, розташованому в ПАР. Учасники мирної демонстрації хотіли висловити протест проти законів режиму апартеїду, які вимагали обов'язкову паспортизацію африканців, які проживають в ПАР. Тоді поліцейські розстріляли демонстрацію, загинуло 69 осіб. Ця подія сколихнула світову громадськість. Расова дискримінація була визнана найнебезпечнішою формою порушення прав і свобод людини. Неприйняття дискримінації на расовому ґрунті стало частиною свідомості переважної більшості громадян.

Проголошуючи цей День в 1966 році, Генеральна Асамблея ООН закликала міжнародне співтовариство подвоїти зусилля з метою ліквідації всіх форм расової дискримінації.

До цієї події в ЦДБ оформлена викладка літератури «Всім нам ім’я – людина». Представлені матеріали розповідають про види та форми прояву расової дискримінації. 





        В цій локації бібліотекарка Тетяна Бєлєнька знайомить відвідувачів книгозбірні з літературою даної тематики, разом вони активно обговорюють питання дискримінації в сучасному суспільстві і шляхи боротьби із нею, бо всупереч міжнародним актам та позитивним практикам, дискримінація продовжує існувати навіть в економічно успішних країнах. Ця проблема є серйозною перешкодою для розвитку держав, міжнародного співробітництва та дотримання миру.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар