понеділок, 4 березня 2024 р.

Ювіляр березня: Шолом-Алейхем

 


«Шолом -Алейхем» у перекладі означає «мир вам», що так актуально звучить нині на всіх мовах як заклик до миру, єдності та злагоди.

«Мир вам!», - під такою назвою у центральній бібліотеці для дітей відбулася літературна п’ятниця, присвячена 155-річчю від дня народження відомого єврейського письменника та драматурга, життя якого було тісно пов'язане з Україною та її культурою, з Білою Церквою.

Шолом-Алейхем – автор веселих та водночас сумних книг про Тев'є-молочника, Менахем -Мендла, хлопчика Мотла, жителів Єгупця та Касрилівки — безперечно, є найвідомішим з усіх єврейських письменників, які писали мовою ідиш.  Письменник любив Україну, де українці та євреї здавна жили й працювали поряд. В оповіданні «Пасха на селі» він любовно змалював дружбу українського та єврейського хлопчиків — Хведька та Файтла. В ліричній повісті «Пісня пісень» єврейський юнак Шимек зворушливо говорить про українську природу, як про рідну.

Протягом дня бібліотекарка ЦДБ Тетяна Бєлєнька розповідала читачам про життєвий та творчий шлях відомого автора, про його твори та їх героїв, що стали народними улюбленцями, про творчий період, пов'язаний з нашим рідним містом.





 

Шолом-Алейхема не можна уявити без України, як не можна уявити й Україну без цього письменника. Це є знаком нерозривності життя двох народів — українського та єврейського,— їхньої спільної долі й спільної боротьби за добробут та щастя.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар