понеділок, 4 березня 2024 р.

Ювіляр березня: Володимир Івасюк

 

4 березня — 75 років від дня народження

Володимира Івасюка (1949-1979),

композитора та співака, який зробив українську естраду

відомою на весь світ.


 

За фахом медик, а за покликанням — скрипаль, піаніст, віолончеліст, гітарист і автор пісень, які він відмовлявся писати російською мовою.

Він прожив всього 30 років. За своє коротке життя написав 107 пісень, 53 інструментальних творів, створив музику до кількох спектаклів. Він завжди вмикав колонки на повну потужність, бо казав, що музику треба слухати голосно. У двадцять один рік створив "Червону руту", яка зробила його суперзіркою.  Цю пісню, яка транслювалася у прямому етері, вже наступного дня співала вся Україна, а згодом стала назвою музичного фільму, кількох фестивалів і саундтреком до кохань мільйонів. Та ці акорди були заборонені радянською владою, їхній автор Володимир Івасюк загинув за невстановлених обставин, а матеріали справи досі засекречені.

У 2009 році, коли видатному українцю мало б виповнитися 60, він був удостоєний звання Героя України. Івасюк був не просто музикантом, він був патріотом України. Своїми піснями він відроджував любов українців до української культури.

Пісні Івасюка переживають нову хвилю популярності. Упродовж останніх років твори композитора вчергове набувають актуальності й стають трендами в соціальних мережах.


https://www.youtube.com/watch?v=VtZ9amgW0KY

 

Немає коментарів:

Дописати коментар