вівторок, 20 грудня 2022 р.

Новинки для підлітків

 


     

 

         Підлітковий вік — один з найважливіших етапів у житті кожної людини. У цей час діти починають переглядати свої цінності, пізнавати себе. Підліткова література піднімає актуальні питання, які так бентежать хлопчиків та дівчаток у 12, 13, 14 та 16 років. Перше кохання, дружба, зрада, визнання серед однолітків та взаємовідношення з батьками – все це їх хвилює і вони, читаючи книги, намагаються знайти відповіді на свої запитання.

       Пропонуємо добірку книжок для підлітків, в яких вони неодмінно зуміють знайти щось цікаве та корисне для себе.

Софія Бенза "Назустріч собі"

Шість захопливих — драматичних і ліричних — дівчачих історій. Герої оповідань цієї книжки пробують усе, що відкриває життя, наражаються на жорсткі обставини й отримують пекучі удари. Такий їхній шлях назустріч собі. Вони наївні й раціональні, закохані й розчаровані, романтичні й цинічні. Юній героїні непросто сприйняти закоханість однокласника, її бентежить увага вчителя, і їй боязко шукати правильну відповідь на те, що відбувається. Надумане відсторонення від усього романтичного ввергає її ровесницю в коловорот подій, у яких дивом ніхто не постраждав. Заманлива гра в інтернеті виявилася насправді смертельно небезпечною…

Тетяна Рубан «#Фізик»

Психологічна пригодницька історія, яка написана, щоб допомогти тим, хто став жертвою харасменту й опинився сам на сам із цією проблемою. Життя п’ятнадцятирічної студентки коледжу Діни вирує подіями. Якось до неї по допомогу звертається одногрупниця Валя, яка досі ніколи з Діною і не розмовляла. Валя має таємницю: викладач фізики з коледжу наполегливо вимагає її уваги.

Надя Біла «Крута компанія»

Книга про реалії українських тинейджерів. І сленг тут відповідний, та і у захопленнях, хобі, інтересах, поведінці, сучасні тінейджери, учні 8-11 класів можуть впізнати себе або своїх друзів, якісь проблеми та ситуації, які траплялися з ними. Книга доволі реалістична. І у певній мірі застерігає підлітків від помилок, які вони можуть накоїти: необдуманих статевих стосунків, паління, вживання наркотиків...  Головна героїня живе у середньостатистичній сім’ї, ходить в престижну школу і в один момент вона починає зустрічатися з молодим хлопцем, який не навчається, але працює вантажником…

Ніна Бічуя «Звичайний шкільний тиждень»

Книга про сучасних учнів. Уявіть лишень: веселі пригоди і серйозні розмови про честь і чесність; політ на дельтаплані й мандрівка містом з фотоапаратом; театральні історії та пошук дівчинки зі скрипкою. Тексти повістей побудовані так, щоб читач ніби розчинявся в описаних подіях, сам брав участь у пошуку виходу із складних ситуацій і не раз упізнавав самого себе серед героїв повістей.

Настя Мельниченко «А тепер усе інакше»

Історія про групу підлітків, які стикаються з різними труднощами на шляху дорослішання. Підлітки організовуються у групу підтримки (в терапії це називається групи за принципом «рівний-рівному»), де з’являється «ведуча» групи (в терапії – «фасилітатор»), і де діти розповідають одне одному різні складні ситуації. Іноді ці ситуації вже вирішені і розмова в групі – це розповідь про досвід, іноді – в процесі вирішування (і група включається в ситуацію з підтримкою, зокрема емоційною), іноді – невирішені. В таких випадках друзі беруться допомагати і знаходять вихід із ситуації. Кожна ситуація супроводжується коментарем фахівця.

Анна Лачина «Дзвінки до друга»

У книзі авторка розповідає про вперте подолання перешкод, проблему разючої несхожості, а також порушує питання сестринської лояльності та її меж. Одна дівчина не уявляє свого життя без спорту, вона прекрасно плаває та ходить під вітрилами, а друга віддає перевагу шахам і комп’ютеру. Одна фліртує і розбиває серця, а друга зітхає, чекаючи на Справжнє Велике Кохання. Одна любить писати листи, а друга соромиться своєї дислексії. Два характери, дві сестри… один хлопець. І все виявляється зовсім не таким, як було на початку.

Немає коментарів:

Дописати коментар