пʼятницю, 22 травня 2020 р.

Ювіляр травня


22  травня - 180 років від дня народження українського драматурга Марка Лукича Кропивницького 
(1840 – 1910)


                Марко Кропивницький є видатним письменником, драматургом і актором України XIX століття.

Народився 22 травня 1840 р. у селі Бежбайраки Новоукраїнського району Кіровоградської області.

Його літературні здібності проявилися дуже рано: ще в дитячі роки він писав вірші, складав пісні, знав кілька мов (польську, французьку, німецьку, російську).

Освіту здобув у приватній школі шляхтича Рудковського та Єлисаветградському училищі. Бобринецьку повітову школу закінчив із похвальним листом. У цей час Кропивницький брав участь в аматорському гуртку, в якому ставили п'єси українських і російських драматургів.

З 1862 р. Кропивницький відвідував заняття на юридичному факультеті Київського університету як вільний слухач. Так і не завершивши з різних причин освіти, він поповнював свої знання самостійно після переїзду в Єлисаветград.

У 1871 р. Кропивницький перейшов у професіональні актори, погодившись працювати у трупі графів Моркових (Одеса). Першою його роллю як актора-професіонала була роль Стецька в комедії Квітки-Основ'яненка «Сватання на Гончарівці».
У 1872 р. в одеській газеті «Новоросійський телеграф» опубліковано водевілі Кропивницького «Помирились» і «За сиротою і Бог з калитою, або ж Несподіване сватання».
              
Він створив понад 40 п’єс, заснував перший національний професійний театр на теренах Східної України (уславлений театр корифеїв), виховав ціле покоління українських акторів-професіоналів. Його чудові акторські дані (зіграв більше 500 ролей) доповнювалися прекрасним голосом — високим басом.

Крім того, Марко Лукич написав мелодії для багатьох п’єс, розумівся на образотворчому мистецтві (це дозволяло йому керувати створенням декорацій), був тонким і спостережливим психологом, що постійно проявлялося у його роботі  як режисера.

Ще за життя Кропивницького називали «батьком українського театру», «українським Мольєром» і «українським Шекспіром», а його прогресивні ідеї актуальні й у наш час.

  


    












Немає коментарів:

Дописати коментар