четвер, 7 травня 2020 р.

Нові можливості дитячої бібліотеки в режимі онлайн


Карантин – не тільки час для самоізоляції, але і час для підвищення кваліфікації, застосування інноваційних форм роботи. Працівники центральної бібліотеки для дітей продовжили навчання цифровій грамотності на платформі «Дія. Цифрова освіта» та отримали сертифікати.


Фахівці книгозбірні продовжували роботу з рекласифікації фондів, готували сценарії майбутніх масових заходів, складали рекомендаційні списки літератури.

Бібліотекарки в умовах карантину перейшли в режим онлайн і активно інформували читачів за допомогою блогу «ЧитачОк» та сторінки бібліотеки в мережі Фейсбук щодо різних тем, а також пропонували чимало цікавинок. На блозі можна віднайти і корисні поради читачам, і підбірки книжок та фільмів, і анонси онлайн подій. Чимало інформації для школярів та вчителів на час карантину.

Сторінка бібліотеки «Читачок Бібліотечний» в Фейсбуці знайомила користувачів із розкладом уроків «Всеукраїнської школи онлайн», переліком ресурсів, де можна знайти безкоштовно книги українською мовою, розкладом онлайн читань, а також акцією «#ЖивіПисьменники», яку започаткував Український інститут книги за підтримки Міністерства освіти і науки України, спільно з проектом підтримки дитячого читання BaraBooka. Це відеоролики про українських дитячих письменників, твори яких входять у оновлену шкільну програму. У першому сезоні користувачі та друзі сторінки познайомилися онлайн з письменниками, чиї твори читають у початковій школі: Галиною Ткачук, Танею Стус, Сашком Дерманським, Іваном Андрусяком, Григорієм Фальковичем, Володимиром Рутківським, Лесею Ворониною, Галиною Малик, Галиною Вдовиченко, Мар’яною Савкою.


Діти мали можливість переглядати мультфільми,читати улюблені казки, оповідання та поезії, брали участь в онлайн вікторинах, розгадували загадки.

Також на сторінці в Фейсбуці працівники книгозбірні запропонували маленьким читайликам взяти участь у флешмобі «А чим ти займаешся на карантині?». Ростислав Вернидуб, Настя Кацалап, сестри Уляна та Стефанія Кучеренки, Софія Карпенко, Артем Галато, Вероніка Кабула, Марія Яхнівська, Олексій Голубенков та Аліна Мельник за допомогою відеороликів поділися с друзями, як проводять своє дозвілля під час карантину.



Читачка ЦДБ, юна поетеса Катерина Герасимова відгукнулася на оголошення та взяла участь в обласній акції «Молоді імена Київщини – ВГОЛОС».

Блог «ЧитачОк» під час карантину був джерелом інформації для користувачів: регулярно висвітлювалася інформація в рубриках «Письменники-ювіляри», «День в календарі: це цікаво знати», рекламувалися бібліотечні ресурси через анотовані списки літератури, висвітлювалися новинки літератури.

Користувачі знайомилися з життям та творчістю письменників-ювілярів – Максима Рильського, Дмитра Білоуса, Григора Тютюнника, Тамари Коломієць, Сергія Дяченка, англійського письменника Рафаеля Сабатіні, їхніми доробками за допомогою посилання на електронні ресурси.

Літературним героям, що стали прототипами скульптур, була присвячена презентація «Пам’ятники літературним героям», створена працівниками ЦДБ, яка запропонувала користувачам онлайн подорож різними країнами до пам’ятників книжковим персонажам.

В рубриці «Культурно-мистецький календар» читачів зацікавили матеріали до Всесвітнього дня здоров’я, Міжнародного дня дитячої книги, Дня їстивної книги, Всесвітнього дня мультфільмів, 34-ї річниці атомної весни, Всесвітнього дня книги і авторського права, ювілейного Дня Землі, Міжнародного дня протидії булінгу тощо.

Завітайте на сторінку центральної бібліотеки для дітей 
та дізнайтесь багато цікавого.

Немає коментарів:

Дописати коментар