четвер, 14 травня 2020 р.

Лауреат літературної премії «Рівертон»

Відомий норвезький письменник Ю Несбе став лауреатом однієї з найшанованіших у світі детективістики нагород — Премії «Рівертон».


Нагороду Ю Несбе отримав за роман «Ніж».

«Ніж» — чергова книжка з серії про детектива Гаррі Голе. «Ніж» — це темний і сумний роман з чудовим описом складного розслідування, елегантно написаний, з безліччю сюрпризів і несподіванок, які ведуть читача у дивовижних напрямках.

Ю Несбе народився 1960 року в Осло. Після закінчення школи три роки служив в армії, потім вступив до Норвезької школи економіки, за фахом — економіст. Працював брокером і журналістом. У 1992 році став співзасновником групи «Di Derre».

Автор десятків детективних романів і серії дитячих книжок про доктора Проктана. Серія нагадує книги Роальда Даля. У ній йдеться про «важливість того, щоб бути тим, хто ти є, і про здатність людського творчого потенціалу і уяви надавати вам хоробрість для того, щоб бути собою».

 Романи Несбе перекладені понад двадцятьма мовами світу. Шалену популярність здобув серіал за його сценарієм «Окуповані».

         «Рівертон» — одна з найпрестижніших премій в галузі детективної літератури. Вручається щорічно за найкращий детективний роман. Премію названо на честь норвезького письменника й журналіста Свена Ельвстада (1884-1934), який писав детективи під псевдонімом Стайн Рівертон.

Немає коментарів:

Дописати коментар