четвер, 21 травня 2020 р.

День вишиванки


 У третій четвер травня в Україні відзначають 
День вишиванки.

У культурі будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. В Україні таким символом є вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу з зашифрованими оберегами, символами та знаками.


День вишиванки – поки ще не офіційне і відносно нове народне свято, покликане сприянню єдності і культурного відродження українського народу. Цього дня заведено одягати національне вбрання, куди б не довелося йти – на роботу чи на зустріч із друзями.

Свято було засноване в Чернівцях у 2006 році. Студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича запропонували ідею акції «Всесвітній день вишиванки» і прийшли одного дня в українському традиційному одязі. Спочатку акцію підтримали кілька десятків студентів і викладачів університету, але в подальші роки свято вийшло на всеукраїнський рівень, до нього приєдналася українська діаспора по всьому світу, а також всі охочі підтримати Україну.



Цікаві факти про українську вишиванку

-         Українська вишиванка має дуже давнє походження. Численні дослідження свідчать, що вбрання із вишивкою створювали ще до VI ст.

-         Перші вишиванки відігравали не стільки функцію одягу, а, згідно з повір’ями, були таким собі оберегом для їхніх власників від зла. Тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах і подолі, щоб візерунок торкався тіла.

-         Вишивати національний одяг раніше бралися лише жінки, адже саме вони дарували виробу потужну позитивну енергетику. Зараз вишивають не тільки жінки, а й чоловіки.

-         У кожному регіоні України є своя техніка вишивання, орнамент і традиційні кольори вишиванки. Іноді навіть окремі села можуть похвалитися своїми особливими вишиванками.

-         В Україні є близько сотні різних вишивальних технік. Серед найвідоміших – хрестик, гладь, низь, мереження, бігунець, плетіння.

-         Вишивка однієї сорочки може займати від двох тижнів до трьох років – усе залежить від складності технік.

-         Першим модником, який поєднав українську вишиванку із буденним одягом, став Іван Франко. Він стильно скомбінував вишиту сорочку із піджаком. Саме у такому вигляді письменника можна побачити на 20-гривневій купюрі.

-         Найбільша кількість людей у вишиванках, яка зібралась в одному місці, була зафіксована у День Незалежності в 2011 році у місті Рівному. На центральному Майдані міста тоді зібралося 6570 людей у вишиванках. Цю цифру зафіксовано у Книзі рекордів України.

-         Сьогодні найбільш розповсюджені вишиванки білого кольору. Натомість вишиванки чорного кольору у давнину було прийнято одягати лише чоловікам.



Гарні вірші до Дня вишиванки для дітей від 3 до 12 років

Казка про сорочку-вишиванку

Легенда про українську вишиванку

Це наше і це твоє. Знана у всьому світі вишивка - наша

Таємничі коди предків: 12 головних символів української вишивки

Українська вишиванка. Розвиваюче відео для дітей.

Як зробити вишиванку з паперу: оригінальна ідея саморобка

Немає коментарів:

Дописати коментар