пʼятницю, 8 травня 2020 р.

2020 – рік 75-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні


2020-й – рік 75-ї річниці перемоги над нацизмом у 
Другій світовій війні 1939-1945 років.

У війні взяли участь 80 % людства, бойові дії велися у 2/3 існуючих на той момент держав. Війна розпочалася 1 вересня 1939 року із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945-го беззастережною капітуляцією Японії. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства, а також уперше і востаннє використана атомна зброя. 

Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства (загинуло від 50 до 85 мільйонів людей). Україна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом.

7 мільйонів українців боролися з нацизмом у лавах Об'єднаних націй



День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні символізує не тріумф переможців над переможеними, а має бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. Найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами.

Лист до татка на фронт



Лист. Синочку-воїн, будь щасливим...


Пропонуємо твори українських письменників, які розкривають події та наслідки війни

Багряний І. Людина біжить над прірвою / Іван Багряний. -  К. : Знання, 2016. – 367 с.
Головний герой роману Максим Колот опиняється між двома арміями — фашистською і радянською. Але він не піддається обставинам і не дає долі викреслити його із життя. Розповідаючи про трагедію людей, затягнутих у вир Другої світової війни, письменник намагається відповісти на одвічне запитання: що утримує людину в цьому світі, де бере початок її жага до життя, звідки у неї беруться сили боротися зі смертю, коли вона опиняється на грані між буттям і небуттям. Роман захоплює динамічним сюжетом, глибокими роздумами про сенс життя, такі нетлінні цінності як рідна земля, рід, сім’я, любов, відповідальність за ближніх, віддана дружба, милосердя.
Багряний І. Огненне коло : повість / Іван Багряний. -  К. : Знання, 2015. – 192 с.
Книга про трагедію під Бродами під час Другої світової війни. Вона захоплює насамперед мужністю воїнів, що безмежно любили і захищали свою землю, їхньою сміливістю, відданістю і вірністю дружбі. Цю книгу не можна читати без болю і співпереживання. «Нас переможено, але це не є правда. Нас вибито... Минуть десятиліття, і ми воскреснемо в народній пам’яті...», — говорить один із головних героїв повісті. Незважаючи на трагічність подій, про які йде мова, книга, її персонажі випромінюють благородство, людяність і віру у щасливе майбутнє.
Гончар О. Людина і зброя : роман / Олесь Гончар. – Х. : Фоліо, 2007. – 318 с.
Роман «Людина і зброя» — про долю молодого покоління у війні, про бійців студентського батальйону, більшість із яких загинула у перших боях з фашистами, а інші, потрапивши в оточення, вперто пробивалися до своїх... Одним із студбатівців був автор цього твору, нині видатний, знаний усім світом письменник, котрий вважав своїм обов'язком повідати людям про друзів і побратимів, які зі студентської лави добровільцями пішли на фронт, стали на захист рідної землі. У 1962 році роман був відзначений Державною премією України імені Т. Шевченка.

Гончар О. Прапороносці : роман / Олесь Гончар. – К. : Сакцент Плюс, 2005. – 416 с.
«Прапороносці» Олеся Гончара – роман, присвячений трагедії Другої світової війни. Автор з надзвичайною психологічною напруженістю зображує складні долі героїв, змальовує біль від утрат рідних на війні.

Гуцало Є. Діти війни

Дітям і підліткам про війну: 5 особливих книжок українською мовою

Немає коментарів:

Дописати коментар