понеділок, 25 травня 2020 р.

Хід конем


Упродовж багатьох століть у різних країнах люди 
грають у шахи
 Спочатку гра використовувалась тільки для приємного проведення часу. Але згодом з’ясувалося, що шахи є також справжнім тренажером для розуму: вони розвивають пам’ять, увагу, логічне мислення, кмітливість. Інтерес до гри значно виріс у минулому сторіччі, коли почали проводити матчі на першість світу з шахів. Відтоді в різних країнах світу щорічно проводиться велика кількість шахових змагань. Сьогодні школярі в Іспанії, Китаї, Німеччині, США, Туреччині та інших країнах вивчають у школах гру «Шахи».

Пропонуємо огляд літератури «Хід конем», який допоможе не тільки опанувати правила стародавньої гри в шахи, але й розвинути інтелектуальні здібності.


Гайштут О. Шахи для початківців / О. Г. Гайштут . – К. :Абетка, 2018. – 244 с.
Для формування шахового досвіду елементів інтелектуальної культури дошкільників обрано кращі зразки розв'язування шахових завдань відомими гросмейстерами.
Костіна Ю. Шахи для малюків / Ю. К. Костіна . – Х. : Фактор, 2017. - 96 с.
Підручник для шахової гри дітей від 4 років. Кумедний гіпопотам Гіпончик швидко і зрозуміло пояснює діткам, що таке гра в шахи, з чого почати новачкові, як рухаються фігури і які завдання допоможуть швидше освоїтися в приголомшливому всесвіті цієї настільної стратегії. Книжка написана в формі цікавої розповіді з віршиками та пригодами. Дітки ознайомляться з кожною фігурою як з чарівним персонажем, дізнаються все про шахи та навчаться грати самі.
Куприенко В. Шаховими стежинами / Валентина Куприенко, Ольга Ходосенко, Ольга Сандакова. - К. : Мандрівець, 2017. – 216 с.
Програма навчання дітей старшого дошкільного віку гри в шахи «Шаховими стежинами» спрямована зацікавити дітей грою в шахи, сприяти формуванню інтелектуальних якостей у дошкільнят, що необхідні для майбутнього навчання у школі. Вона містить орієнтовний тематичний план навчання та тематику занять. До кожної теми додано перелік дидактичних ігор і вправ з опанування практичними прийомами гри.
Семизорова В. Мудрі шахи / В. Семизорова. – К. : Мандрівець, 2015. – 72 с.
Програма та методичні рекомендації з навчання дітей старшого дошкільного віку гри в шахи сприятимуть реалізації завдань освітньої лінії «Шахи» варіативної складової Базового компонента дошкільної освіти. Методичний посібник допоможе дорослим (вихователям, спеціалістам дошкільних навчальних закладів, батькам) у навчанні дітей гри в шахи через систему занять, дидактичні і практичні вправи та ігри.  
Чава М. Як козак вчився грати в шахи: посібник із шахової гри / М. П. Чава. - Харків : ФОП Панов А.М., 2018. - 154 с.
Ця книга — посібник для тих, хто бажає навчитися грати у шахи. У першій частині розповідається про те, як юнак, потрапивши у світ казок, навчився грати у шахи, і з часом це допомогло йому порятувати царівну. У другій йдеться про пригоди відомого Колобка, який пропонує початківцям понад 590 шахових комбінацій. Посібник може стати гарним помічником для кожного, хто хоче навчитися секретів розумної гри.
Чеповецький Ю. Пригоди шахового солдата Пєшкіна. Твоя шахова абетка: самовчитель із шахів / Юхим Чеповецький. –Х.: Школа, 2013. – 192 с.
Коля Пижиков та його товариш Петрусь Півничук – завзяті гравці в шахи. Вони у захваті від цікавого шахового світу, де спалахують війни між двома ворожими арміями. Але головним героєм подій виступає «геть оббритий, в атаках битий, перемогами знаменитий» шаховий солдат на прізвище Пєшкін.


Читайте книги, вивчайте шахи та отримуйте задоволення 
від захопливої гри. 

Бажаємо вам приємних годин, проведених у колі сім'ї 
за шахівницями та перемог у шахових баталіях.

Немає коментарів:

Дописати коментар