четвер, 10 червня 2021 р.

Ювіляр червня

 10 червня – 110 років від дня народження  

Петра Весклярова (1911-1994),

 актора театру і кіно, телеведучого «На добраніч, діти»

     На українському радіо в 1950-х роках з'явився Дід Панас, який читав дітям казки на ніч. Ім'я першого актора, з'ясувати не вдалося. Але відомо, що той чоловік уже був у віці, і  йому стали шукати підміну. І знайшли її в особі Петра Юхимовича Весклярова.

Наприкінці шістдесятих Дід Панас з’явився на телебаченні. У ролі діда Панаса Петро Вескляров вів на Українському телебаченні програму «На добраніч, діти» з 1964 по 1988 роки. Усміхнений, часом поправляючи розкішні козацькі вуса, у незмінній вишиванці актор звертався до малечі просто із сільської хати, оздобленої вишитими рушниками. Йому подобалося розповідати народні казки мільйонам дитячих очей. Відданий українець, який ніколи не зраджував своєї мови та вишиванки, неодноразово звинувачувався у націоналізмі.

         У сімдесяті роки було навіть кілька спроб закрити програму або замінити Діда Панаса кимось іншим. Але від цієї ідеї довелося відмовитися під тиском обурених телеглядачів, які засипали студію Довженка та дирекцію УТ листами з проханнями повернути дідуся Панаса на екран і він повертався.

           
          Петро Вескляров народився 9 червня 1911 року на Черкащині.

          Захоплення театром у нього розпочалося з тальнівського драматичного гуртка.

Протягом 1932-1940 років він був актором Черкаського робітничо- селянського театру. З 1941-го Петро Вескляров працював у військовому театрі Південно-Західного фронту, після закінчення війни – у Волинському українському музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка до 1959 року. І де було зіграно чимало вдалих ролей – Микола Задорожний з «Украденого щастя», Командор з «Камінного господаря», Городничий з «Ревізора», Монтанеллі з «Овода».

Талановитого актора почали запрошувати на зйомки у фільмах.У кіно його доробок нараховує понад двадцять фільмів. Серед них  «Олекса Довбуш», «Іванна», «Лісова пісня», «Гадюка», «Циган», «Вій», «Серце Бонівура». Остання його стрічка «Забудьте слово «смерть» датована 1979 роком, у цей час Петро Вескляров вже активно виступав у ролі Діда Панаса.

          Помер Петро Вескляров 5 січня 1994 року, похований у Києві на Байковому цвинтарі.

Немає коментарів:

Дописати коментар