вівторок, 22 червня 2021 р.

День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни

 


22 червня 1941 року  нацистська Німеччина атакувала радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Розпочалася німецько-радянська війна 1941-1945 років, як складова, але основна частина Другої світової війни.

Німецько-радянська війна тривала від 22 червня 1941 року до 8 травня 1945 року. Її бої стали одними з наймасштабніших у воєнній історії XX століття. Протистояння між Німеччиною та СРСР на території України не припинялося впродовж 40 місяців, а на 35 з них припадають активні бойові дії. На українських землях було проведено 29 із 76 стратегічних наступальних операцій.

Україна не тільки серед колишніх радянських республік, а й з усіх країн світу, зазнала найбільших втрат за роки тієї війни. За різними оцінками, в Україні загинуло від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення - близько 5 млн, 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратили притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.

Жахливі події тієї війни навіки залишились у спогадах учасників, ветеранів, в книжках та на фотографіях які дійшли до нас у чорно-білих кольорах.

 
     
Кожного року 22 червня країна вшановує пам'ять жертв війни. Кожного року в цей день згадуємо ці жахливі  події 1941,  розповідаємо про тих, хто, захищаючи наше життя, нашу свободу так і не повернувся з війни. Пам’ятаємо тих, хто першим прийняв на себе цей страшний удар і тих, чиї життя та долі були покалічені і зруйновані. Наш обов’язок – навіки зберегти світлу пам'ять про тих, хто боровся за перемогу у цій жахливій війні. І вічна пам'ять тим, хто загинув від рук нацизму. 

           До цієї події в ЦДБ оформлена книжкова виставка «Обпалені сторінки». 

                               Запрошуємо до перегляду.

Немає коментарів:

Дописати коментар