середу, 23 червня 2021 р.

Ювіляр червня

  23 червня – 85 років від дня народження

 Річарда Девіда Баха (1936),

 американського письменника


 Річард Девід Бах - відомий американський філософ, письменник і публіцист, а також, за сімейними переказами, далекий родич всесвітньо відомого композитора.

З раннього віку, зацікавившись авіацією, свої перші оповідання присвятив літакам. З тих пір тема польотів стала однією з ключових в його творчості. Але з часом із фізичного польоту персонажів в небесах вона перетворилася в метафору. Кожен новий твір - незвичайна історія з яскравими персонажами та хвилюючими сюжетними поворотами.

Перша книга письменника «Чужий на Землі» з'явилась на прилавках книжкових магазинів в 1963 році. В основі твору - історія льотчика Діка Баха, який виснажував себе щоденними тренуваннями й інтелектуальними вправами для формування своєї власної життєвої філософії. І все це не пройшло дарма, адже саме ці якості в один день рятують пілоту життя під час нерівної сутички з силами природи при виконанні одного з завдань.

Але справжня світова популярність прийшла до автора після видання «Чайки на ім'я Джонатан Лівінгстон». Зовнішня фабула цього твору розповідає історію навчання однієї чайки мистецтву польоту. Але всередині цього простого сюжету ховається глибока філософська притча на тему самовдосконалення  та самопожертви.

У 1971 році Річард Бах з'явився на кіноекрані, виконавши повітряні трюки для фільму «Червоний барон». У 1973 році почалися зйомки фільму за книгою «Чайка на ім'я Джонатан Лівінгстон», проте знімальний процес супроводжувався скандалами, пов'язаними із змінами сюжету без узгодження з Бахом. Посередником у владнанні конфлікту виступала актриса Леслі Перріш. Між актрисою і письменником виникли відносини, вона стала героїнями його романів «Міст у вічність» (1984), «Втеча від безпеки» (1994). Леслі навіть стала співавтором книги «Єдина» (1988). У 1981 році Леслі і Річард одружилися, але цей шлюб розпався в 1997 році.

Серед інших відомих робіт Річарда Баха - «Ніщо не випадково», «За межами розуму», «Гіпноз для Марії», «Дар Крил» і книги з серії «Хроніки тхорів».

          У 2012 році Річард Бах здійснював політ на біплані і зачепив дроти електропередач. Літак розбився. Письменник провів чотири місяці в лікарні. Аварія надихнула Баха на створення четвертої частини «Чайки на ім'я Джонатан Лівінгстон».

Немає коментарів:

Дописати коментар