вівторок, 22 червня 2021 р.

Ювіляр червня

28 червня - 50 років від дня народження 

 Ілона Маска (1971), 

американського підприємця, інженер-винахідника, інвестора, мільярдера

 Ілон Маск створює майбутнє вже сьогодні. Саме тому — це той геній, що може надихнути дітей та дорослих на будь-які мрії та цілі. Історія Ілона Маска вчить ніколи не здаватися, вірити в себе та бути впевненим у можливості неможливого.

Народився 28 червня 1971 року у місті Преторія (ПАР). Він був старшим з трьох дітей. Його батько мав власний інженерний бізнес, а матір була відомим дієтологом.

Ілон на рік раніше пішов до школи, проте це не заважало йому випереджувати в розвитку своїх однокласників та навіть деяких вчителів. За його власними спогадами, у підлітковому віці він був типовим ботаніком та не міг відірватися від книжок. Особливу увагу Ілон приділяв науковій літературі.

У 10 років Маск придбав свій перший ком’ютер та самостійно навчився програмуванню. Трохи пізніше він склав тест по Комп’ютерному програмуванню від IBM, де показав один з найвищих результатів. У цей же період він створив власну відеогру під назвою Blastar, яку згодом продав за $500.

У 1995 році Ілон разом із братом Кімбалом заснував свою першу компанію Zip2, яка спеціалізувалась на створенні програмного забезпечення для компаній. У 1999 році вона була придбана Compaq за 307 млн доларів. Маск отримав $22 млн.

Незважаючи на те, що в свої 28 років він став мільйонером, Ілон вважав, що все ще не досяг успіху. Його метою було змінювати світ. Маск вже тоді розумів, що інтернет безповоротньо змінює навколишній світ. Він усвідомлював, що велику кількість проблем можна вирішити з його допомогою.

Однією з таких проблем була сфера фінансів. Люди все ще користувалися чековими книжками для обміну валютою. Ідеєю Маска було перенести процес оплати послуг та обміну грошима в глобальну мережу. Так з’явився перший в світі інтернет-банк X.com. У 2000 році відбулося створення PayPal.

 Ілона завжди вабив космос і в нього є доволі амбіційні плани колонізувати Марс. В 2002 році Маск заснував першу в світі приватну компанію, яка здійснює польоти в космос. Мало хто вірив, що SpaceX зможе скласти конкуренцію державним космодромам і , як наслідок, ніхто не хотів інвестувати гроші. Тоді Ілон сам вклав більше $100 млн в її розвиток. Після чого SpaceX починає проектувати ракету Falcon-1. Три запуски ракети в космос закінчилися невдачею. У компанії вистачало грошей тільки на три запуски, і ті 100млн, що вклав Ілон, фактично згоріли. Після невдалого третього запуску Ілон Маск знайшов гроші на ще один запуск ракети. Четвертий запуск виявився успішним, і компанія SpaceX отримала мільярдний контракт від NASA та величезну кількість вливань від інвесторів.

У 2004 році Маск інвестував у Tesla і очолив раду директорів. Для того щоб запустити в серійне виробництво нову модель електромобіля потрібні були великі гроші. Ілон Маск просить про займ у держави, і в результаті адміністрація Обами надає 465млн доларів.

Одним із проектів Маска є транспортна система майбутнього HyperLoop. Вона представляє собою величезного діаметру трубу, в середині якої на надзвуковій швидкості курсуватимуть капсули з пасажирами чи вантажем. Гіперлуп працюватиме від сонячних батарей, розташованих на поверхні транспортної системи. Перший повномасштабний HyperLoop планується запустити між Лос-Анжелесом і Сан-Франциско, це дозволить долати відстань між цими містами у 563км за пів години. Якщо б таке диво з’явилося в Україні, то подорож з Київа до Львова займала би пів години, до Харкова, Одесси чи Дніпропетровська- 20-25 хв.

Ілон Маск хоче змінити світ і більше того, він вже його змінює! Його впевненість в собі і в тих проектах, над якими він працює, просто захоплює подих. Те як він досягнув успіху, не дивлячись на всі невдачі, проблеми та песимистичні прогнози, не може не дивувати. Його компанія SolarCity виросла майже в п’ять разів в ціні, а їхні панелі вже розміщені на даху компанії Ebay. Tesla недавно презентувала Model X, розширює мережу своїх заправок Supercharger, а ще раніше представила батарею Powerwall, яка зберігає сонячну енергію і, яка за словами Маска «змінить всю структуру світової енергетики». Space X - отримує мільярдні прибутки та працює над реалізацією плана по колонізації Марса...

КНИГА ДНЯ

Сердюк М. Ілон Маск / Маша Сердюк. – К. : «Агенція «ІРІО», 2019. – 144 с. : іл. - (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей).


 

Книжка «Ілон Маск» – це біографія винахідника сьогодення. Саме Ілон Маск створює майбутнє вже сьогодні. Біографія Маска вчить ніколи не здаватися, вірити в себе та бути впевненим у можливості неможливого.

 

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар