понеділок, 14 червня 2021 р.

Ювілярка червня

 


14 червня - 210 років від дня народження  

Гаррієт Бічер-Стоу (1811-1896), 

американської письменниці


           
Гаррієт Бічер-Стоу – донька священика, вчителька, мати сімох дітей.

Хетті, як її звали вдома, рано виявила схильність до літератури. У дванадцять років вона виступила на Личфілдскій академічній виставці з власним твором обсягом близько двох тисяч слів.

А у 1832 році Хетті Бічер почала писати шкільний підручник з географії, який закінчила у 1833 році.

 Ця жінка на перший погляд нічим не відрізнялася від американських домогосподарок середини ХІХ століття. Нічим, крім, хіба що, загостреного відчуття справедливості та сміливості чинити так, як підказує серце. Вихована на принципах милосердя та взаємодопомоги, вона дотримувалася їх протягом усього життя.

Гаррієт Бічер-Стоу відома не тільки в США, але і у всьому світі через ту тематику, яку піднімала у своїх роботах. Тема використання рабської сили дуже хвилювала письменницю, як сам факт, так і те, яким чином з рабами поводились американці. У середовищі, де нав'язувалася з дитинства ставлення до темношкірих людей як до речей, неживих предметів, Гаррієт показала зовсім іншу точку зору і описала рабів як живих людей, що мають почуття і власні думки.


Герой її роману «Хатина дядька Тома» (1852) – добрий, великодушний раб Том, який сповідує християнську мораль та потерпає від знущань господаря. Після виходу книги відбулося те, про що авторка не могла й мріяти, – її покірливий герой, що помирає під нагайкою господаря й життєвим кредо якого є вислів «Господи, навчи нас любити ворогів своїх», став символом бунту та непокори.


 
         Тільки першого року роман розійшовся в Америці тиражем 350 тисяч примірників. Книгу переклали тридцятьма сімома мовами. Із боку ж рабовласників на адресу письменниці посипалися прокльони та звинувачення: мало того, що роман написала жінка, – вона ще й насмілювалася захищати негрів! У відповідь на закиди щодо недостовірності подій, описаних у книзі, 1853 року Бічер-Стоу видала роман «Ключ від хатини дядька Тома» (більш відомий як «Ключ»), у якому беззаперечно довела те, що сюжет роману взятий із життя – до найменших дрібниць.

 У середині ХХ століття роман опинився на третьому місці у списку книг, які змінили Америку. Так тендітна жінка, розпочавши війну заради справедливості, змогла її виграти.

Немає коментарів:

Дописати коментар