четвер, 17 червня 2021 р.

Ювілярка червня

 


19 червня – 100 років від дня народження

Патрісії Райтсон (1921-2010),

австралійської дитячої письменниці

       Патрісія Райтсон народилася 19 червня 1921 в сільському містечку Лісмор в Новому Південному Уельсі.

Письменницька кар'єра Патрісії почалася, коли вона працювала адміністратором лікарні в одному з містечок Нового Південного Уельсу. У 1955 році вийшов її перший роман - «Вигнута змія».

У 1960 році Райтсон переїхала до Сіднея, де стала спочатку помічником редактора, а потім редактором Шкільного журналу - щомісячної літературної антології, яку державний департамент освіти безкоштовно розповсюджував по всім початковим школам в Новому Південному Уельсі.

Ранню творчість Патрісії Райтсон критики характеризують як реалістичну. Але з початку 1970-х в її творах починають переважати мотиви, пов'язані з фольклором австралійських аборигенів. Поетична мова творів письменниці найбільш повно розкрився в її головному творі - трилогії «Пісня про Вірруне». Трилогія присвячена життю юнака-аборигена Вірруне, який прагне врятувати країну від руйнування.

Творчість авторки набула широкого визнання в Австралії та в світі, вона удостоєна багатьох національних і міжнародних премій. Авторка 27 книг, її твори перекладені 16 мовами. Ще за життя письменниці, в 1999 році, а Австралії була заснована літературна премія, названа на її честь.

За свій «внесок» як дитяча письменниця отримала бієнале Медаль Ганса Крістіана Андерсена у 1986 році.

Найвідомішою у творчому доробку Патрісії Райтсон є книжка «Наргун і зірки» дитячий фантастичний роман. Це одна з перших австралійських книг для дітей, де змальована австралійська міфологія аборигенів. Книга стала переможницею 1974 року. Рада дитячої книги Австралії присудила  письменниці премію «Дитяча книга року» для читачів старшого віку.  За цей твір Патрісія Райтсон була нагороджена Орденом Британської імперії у 1977 році. Історія була екранізована як міні-серіал в Австралії в 1981 році.

Патрісія Райтсон померла 15 березня 2010 року в госпіталі в Новому Південному Уельсі.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар