четвер, 11 січня 2024 р.

Ювіляр січня: Харукі Муракамі

 


12 січня - 75 років від дня народження

Харукі Муракамі (1949),

японського письменника, перекладача


 

Країна сонячного сходу подарувала світові одного з найталановитіших і найпопулярніших сучасних письменників - Харукі Муракамі, який написав вже понад 50 романів. Кожна його книга стає бестселером, як у Японії, так і в усьому світі. Головна причина бурхливого зростання інтересу до його творінь криється в особливому стилі написання романів та оповідань японського письменника, а також в загадковій для європейця японській душі.

Якщо вірити словам автора, ідея писати книги прийшла йому в голову випадково під час бейсбольного матчу. Першими творами Харукі Муракамі стали книги, що увійшли в «Трилогію Пацюка», за яку письменник отримав кілька нагород, в тому числі дві премії імені Номи. Світову славу приніс автору бестселер «Норвезькі ліси» (1987), опублікований у двох, зеленій та червоній, частинах. Роман, як і багато творів автора, пронизаний темою смерті. Це пов'язують з менталітетом японців, для яких смерть є звичною та повсякденною.

Творчий доробок: романи «Погоня за вівцею» (1982), «На південь від кордону» (1992), «Кафка на пляжі» (2002), «Після темряви» (2004), «Вбивство командора» (2017), «1Q84» (2009), «Безбарвний Цкуру Тадзакі та роки його прощі» (2017), «Про що я говорю, коли говорю про біг» (2020),  збірок оповідань «Слон зникає» (1993), «Загадки Токіо» (2005) тощо.



 

Твори письменника різнопланові. Серед головних проблем – тема любові і смерті, духовного і культурного зубожіння японського суспільства, музики та їжі. У автора своєрідне бачення світу і речей. Його книги ні за стилем, ні за характером опису дійсності не схожі на твори інших письменників.

 Цитати Харукі Муракамі про почуття і думки:

Світ без любові — все одно що вітер за вікном. Ні помацати його, ні вдихнути.

На світі не буває хибних думок. Бувають думки, які не збігаються з нашими, ось і все.

Якщо кожен буде вірити, що все скінчиться добре, в світі не буде чого боятися.

Як не старайся, коли боляче — болить.

Бути чесним один до одного та хотіти допомогти — ось головне.

 Людині дарується надія, і вона використовує її як паливо, щоб жити далі. Без надії ніяке «далі» неможливо.

Найважливіше — не те велике, до чого додумалися інші, але те маленьке, до чого прийшов ти сам.

 Часто трапляється, що саме з дрібниці починаються найважливіші в світі речі.

Якщо все буде так, як тобі хочеться, то жити стане нецікаво.

УкрЛіб  Харукі Муракамі

https://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printit.php?tid=8061

Немає коментарів:

Дописати коментар