пʼятницю, 5 січня 2024 р.

Ювіляр січня: Степан Руданський

 


6 січня - 190 років від дня народження

Степана Руданського (1834-1873),

українського поета, перекладача античної літератури, лікаря


 

Літературну творчість Степан Руданський розпочав на початку 1850-х рр. романтичними баладами та романсами «Розбійник», «Вечорниці», «Упир».

Вершин творчості досяг у галузі ліричної поезії, в якій звучать мотиви самотності й суму, та гумористичних співомовках і приказках. В журналі «Основа» було опубліковано кілька співомовок «Гей, воли!», «Повій, вітре, на Вкраїну», які знайшли захоплені відгуки читачів. Талановиті ліричні поезії Руданського  в усній передачі ставали народними піснями, а дотепні гуморески – народними приповідками та анекдотами.

Літературна спадщина Степана Руданського складається із 3-х рукописних книжок: «Співомовки козака Руданського: Книжка перша з 1851 року по 1857», «Співомовки козака Вінка Руданського: Книжка друга, 1857, 1858, 1859» та «Співомовки Вінка Руданського, 1859–1860. Петрополь». За цими книжечками поет  впорядкував 2 збірки, які так і не побачили світ за його життя.


Творчість автора значна за змістом і різноманітна за формою. У ній є балади, ліричні пісні, романси, віршові гуморески, байки та поеми історичного й алегоричного змісту, «український диво спів» під назвою «Чумак», переклад із стародавнього епосу «Слово о полку Ігоревім», «Краледворський рукопис», «Іліада», «Батрахоміомахія».

Мотивами протесту проти самодержавно-кріпосницької системи та насаджуваної нею рабської моралі пронизаний один з кращих творів Руданського «Наука», який побудований у формі повчання матері і батька синові у час виряджання його в життєву дорогу. Поради ці різні, в них розкриваються два шляхи, якими може йти людина до свого щастя. Один - це шлях принижень, угодовства, схиляння перед сильними та багатими. Ним радить йти синові мати, яка знає всю жорстокість і несправедливість навколишнього світу. Інший шлях радить синові батько, який переконаний, що людина мусить здобувати своє щастя в житті чесною і наполегливою працею, бо тільки вона є основою для пізнання світу і основою моральності. Через розкриття глибокої непримиренності цих двох життєвих філософій поет іде до викриття реакційної суті моралі існуючого несправедливого ладу і утвердження високих людських ідеалів моралі передової суспільності.

 Найвищі досягнення Руданського як поета лежать у царині гумористики. Поет широко використовував увесь спектр прийомів і засобів народного гумору, в тому числі й «грубий» реалізм.

Пройшло сто п’ятдесят років з дня смерті Руданського, але й сьогодні він продовжує чарувати читачів задушевністю своїх ліричних поезій, веселим і водночас вражаючим сміхом гуморесок. Справдилось сподівання поета, що його після смерті читатимуть мільйони його одномовців. Своєю творчістю Руданський справді заслужив «на найдорожчий у світі титул - титул народного поета».



 

Немає коментарів:

Дописати коментар