четвер, 18 січня 2024 р.

Винаходи, які придумали діти

 


Історія знає безліч прикладів винаходів, в яких діти грали одну з ключових ролей. Це не дивно, адже їх погляд на звичайні для дорослих речі - зовсім незвичайний. Вони цілком можуть помітити те, що дорослою людиною, з тієї чи іншої причини, просто проігноровано. Діти - відмінні винахідники, за рік вигадують та створюють близько п’ятисот тисяч винаходів, які здатні скласти конкуренцію ідеям дорослих. Враховуючи цей факт в міжнародному середовищі виникла ідея щорічного проведення Дня дітей-винахідників.

Датою цієї календарної події була обрана дата народження президента США Бенджаміна Франкліна – 17 січня. Американський політичний діяч з дитинства був досить винахідливим. В 12 років він придумав пристосування для більш швидкого плавання і... винайшов ласти. Пізніше хлопець ввів позначення електрично заряджених станів «+» і «-», знайшов докази електричної природи блискавки, запропонував проект громовідводу, а також у  списку його винаходів – крісло-гойдалка та біфокальні окуляри. Франклін  вважав винахідництво  одним із видів державної діяльності.

У світі існує чимало винаходів і відкриттів, авторами яких стали діти. Більшість цих відкриттів уже використовуються в нашому повсякденному житті. Шрифт Брайля, пластилін, хутрові навушники, зубна щітка для космонавтів, ласти, іграшкова вантажівка, фруктове морозиво, льдяники від гикавки та багато-багато чого ще винайшли саме діти.


 https://www.youtube.com/watch?v=PZLEXZJshgc&t=157s

Нині, в час протистояння російській агресії, юні українські науковці не тільки займаються винахідництвом, а й прагнуть бути корисними, наблизити Перемогу над ворогом. Наприклад, Ігор Клименко розробив робота-розмінувальника, Юрій Тумир – дрона-міношукача, Аліна Сичук –  експериментального робота-аватара, Захар Щурко – портативну зарядну станцію для військових, Діана Богатир – пристрій для дезінфекції речей і поверхонь. Та всі винаходи і не перерахувати…

Якщо й ви маєте ідею, то поділіться нею зі світом!

Немає коментарів:

Дописати коментар