середу, 31 січня 2024 р.

Письменники-ювіляри 2024 року: Франсуа Рабле


 

530 років від дня народження

Франсуа Рабле (1494-1553),

французького письменника


 

Франсуа Рабле вважають найвидатнішим митцем французького Ренесансу, а чимало вчених взагалі називають його найвизначнішим французьким письменником, творчість якого є уособленням національного духу.

Народився в 1494 році. У ранньому віці його віддали послушником францисканцям,  де майбутній письменник вивчав давньогрецьку, латину, філологію, право та природничі науки.

У 1532 році Франсуа Рабле переїхав до Ліона, де займався лікарською практикою паралельно з редагуванням латинських текстів. У той же час письменник став публікувати свої гумористичні твори, спрямовані проти встановлених порядків і звичаїв. Рабле публікує книгу під назвою «Пантагрюель», яка згодом стала другою частиною його знаменитого твору. Твір отримав засуджуючі відгуки від богословів, так що всі написані частини цієї книги були заборонені

На думку критиків саме Рабле заклав основи сучасної європейської літератури. Його «Гаргантюа і Пантагрюель», який він писав протягом 20 років, - найцікавіший сатиричний роман в п'яти частинах, що висміює абсурдні норми сучасного письменнику суспільства, церкву і пороки духовенства. Твір нерозривно пов’язаний з народною культурою Франції пізнього Середньовіччя та Відродження. Із неї автор запозичив і головних героїв (двох королів-велетнів Ґарґантюа і Пантаґрюеля, правдолюбця Панурґа), і саму мову розповіді. Автор був знавцем сучасних, давніх і мертвих мов, володів усіма діалектами та місцевими говірками, тож сторінки його творіння рясніють неологізмами, каламбурами, численними синонімами, приказками і прислів’ями.

Сутність книги визначена доволі чітко: наполегливо працюйте, пийте з чистого джерела знань, відкинувши упередження і схоластику, виховуйте у собі, як велетень Пантаґрюель, гуманну незворушність і добру силу.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар