пʼятницю, 26 січня 2024 р.

Ювіляр січня: Вільям Сомерсет Моем


 

25 січня - 150 років від дня народження

Вільяма Сомерсета Моема (1874-1965),

англійського письменника, драматурга


 

Вільям Сомерсет Моем - один із найуспішніших англійських прозаїків першої половини XX століття. Творчий доробок письменника налічує 78 книг, серед яких невеликі новели, драматичні п'єси та романи.

 Закінчив медичну школу при лікарні св. Томаса. Лікарська практика в бідному кварталі одного із районів Лондона — Ламбеті зробили з нього не лише дипломованого лікаря, але й письменника. Він побачив життя в неприкрашеному вигляді, навчився розуміти людей. «За ці три роки,— писав Моем у автобіографічній книзі «Підбиваючи підсумки»,— я був свідком усіх емоцій, на які здатна людина. Це розпалювало мій інстинкт драматурга, хвилювало в мені письменника... Я бачив, як люди вмирали. Бачив, як виглядає надія, страх, полегшення; бачив чорні тіні, які накладає на обличчя відчай; бачив мужність і стійкість». Заняття медициною позначилися на особливостях творчої манери Моема.

Для пошуків натхнення до літературної діяльності письменник багато подорожував по світу, завдяки чому його роботи відрізняються різноманітністю тем, сюжетів і персонажів. Подорожі давали йому відчуття свободи, знайомили з героями майбутніх книг.

Моем писав у різних жанрах: виступав як драматург ("Леді Фредерік", "Невідомість", "Адуг", "За бойові заслуги", "Шеляг"); романіст — "Ліза з Ламбета", "Місіс Креддок", "Тягар людських пристрастей", "Місяць і шеляг", "Барвисте покривало", "Пряники та пиво", "Театр", "На лезі бритви" тощо; новеліст — збірки "Трепет листка", "Від першої особи", "Забавки долі".

1928 року вийшла його збірка «Ешенден, або Британський агент», що містила оповідання про секретного агента, який виконує завдання британської розвідки. Прототипом цього героя став сам письменник, якому також довелося виконувати таємні місії на дипломатичній службі.

1938 року письменник, перебуваючи вже у поважному віці, повернувся до автобіографічного напрямку. Свої життєві погляди і спогади він виклав у романі «Підсумовуючи». 


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар