вівторок, 9 січня 2024 р.

Ювілярка січня: Марія Примаченко

12 січня - 115 років від дня народження

Марії Примаченко (1909-1997),

української народної художниці


 

Марія Примаченко - авторка химерних казкових тварин, легендарна українська мисткиня. Лавреатка Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка.

Її називають представницею «наївного» мистецтва. Все життя вона прожила у рідному селі Болотня на Київщині. Майстриня не здобула середньої освіти через хворобу, закінчила чотири класи, але здобула художню освіту у Школі народних майстрів у Києві. Художниця створила власний мистецький стиль, якій увібрав у себе усі художні стилі ХХ століття, це і імпресіонізм, і неоромантизм, і експресіонізм. В основі її стилю лежать українські легенди, казки та оповідання.

Свій творчий шлях пані Марія почала з розпису власної хати. За життя створила понад 800 картин. У 27 років художниця отримала справжню популярність завдяки серії картин «Звірі з Болотні». Після цього її картини були на Міжнародних виставках в Парижі, Варшаві, Софії, Монреалі, Празі. У 1937 році на Всесвітній виставці в Парижі твори Марії Примаченко були відзначені золотою медаллю. За життя мисткині, протягом 30-80 років ХХ століття, відбулися близько 60 виставок картин, найвідоміші з яких – «Калиновий берег», «Галя і козак», «Літа молодії». Водночас художниця проілюструвала шість дитячих книжок.


 

Центром творчості Примаченко були фантастичні звірі, квіти та сюжети із життя селян. Художниця відтворила образи добра та зла (не всі її звірі – добряки), створила серію картин про Чорнобиль і навіть звернулася до американського президента Рейгана з проханням про мир. Нерідко та чи інша композиція народжувалася уві сні, а потім, вранці або вдень, була намальована на папері. 



 

Кожну картину художниця підписувала, і ці промовки пояснювали суть роботи, який зміст вона вклала. «Вовчик. Скільки вовка не годуй, а він все в ліс дивиться» (1993 рік), «Атомна війна – будь проклята вона! Щоб люди не знали і горя не мали!» (1989 рік), «Видра гуляє у лісі» (1990 рік), «Дарую червоні маки людям, щоб землю святу любили і на ній робили» (1985 рік).


 

У 1988 році мисткиня отримала звання «Народного художника УРСР». Попри важку хворобу, через яку перебувала в лежачому стані, Марія Примаченко надалі малювала. Відійшла у вічний світ 18 серпня 1997 року, на 89-му році життя.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії проти України 28 лютого російські війська знищили краєзнавчий музей в селищі Іванків Київської області, де зберігалися роботи Марії Примаченко. Однак майже всі твори врятували місцеві жителі.

Роботи Марії Приймаченко залишили свій слід навіть в сучасній історії. За одне продане її полотно на фронт купили 125 автівок. 2022 року Президент України Володимир Зеленський нагородив Марію Приймаченко відзнакою «Національна легенда України».


Марія Примаченко

 https://www.youtube.com/watch?v=-N2uh84RFdk

Шедеври, які вражають. Неймовірні роботи української художниці Марії Приймаченко.


 https://www.youtube.com/watch?v=n92oXoONEks

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар