четвер, 4 січня 2024 р.

Ювіляр Білоцерківщини: вчений зі світовим ім’ям

 

6 січня – 95 років  від дня народження

Олексія Івановича Кононського (1929-2014),

вченого, педагога, письменника, громадського діяча.


 

Олексій Іванович Кононський – доктор біологічних наук, професор, заслужений працівник вищої школи України, академік трьох академій: Української, Нью-Йоркської та Російської Академії Ветеринарних Наук. Увійшов до міжнародного рейтингу «Хто є хто» Великої Британії і Сполучених Штатів Америки, «Хто є хто в науці і техніці» та «Хто є хто в світі» США, «Видатні вчені в ХХІ столітті» Кембридж, Велика Британія. Член Золотого фонду м. Біла Церква, почесний громадянин м. Сквира, довічний стипендіат Президента України.

Олексій Кононський народився у місті Сквира 6 січня 1929 року. Здобув освіту у Білоцерківському сільськогосподарському інституті. Після захисту докторської дисертації Олексій Іванович працював на кафедрі органічної та біологічної хімії Білоцерківського Національного Аграрного Університету, очолив її та працював до останнього дня життя.

Олексій Кононський – засновник білоцерківської наукової школи в галузі гістології та біохімії, вихованцями якої є 7 докторів і 15 кандидатів наук, у тому числі 4 академіки. Вчений зробив вагомий внесок у розроблення  та впровадження нових методів навчання для підготовки фахівців біологічного профілю. Професор вів активну навчально-методичну роботу, читав лекції і проводив заняття зі студентами та аспірантами. Його лекції  просто вражали глибиною розкриття тем, насиченістю фактів та деталей.

Олексій Кононський є автором понад 300 наукових і науково-методичних робіт. Ним особисто створено ряд підручників і навчальних посібників для вишів: «Гістохімія», «Органічна хімія»,»Практикум по органічній хімії», «Біохімія тварин», «Фізична і колоїдна хімія», написано більше десятка публіцистичних і художніх творів «Відлуння Чорнобиля», «Дороги життя», «Здоров’я, загартування і зимове купання», «Минуле та сучасне медицини Білої Церкви» (у співавторстві з Г. Д. і В.Г. Ковбасюками), «Серце хірурга» та інші. Його роботи відзначено численними нагородами, грамотами та подяками.



 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар