пʼятницю, 19 січня 2024 р.

Видатна постать у літописі історії України - Степан Бандера

 


115 років тому, у січні 1909 року, у селі Старий Угринів Івано-Франківської області, в родині греко-католицького священика народився лідер Організації Українських націоналістів Степан Бандера. Він  увійшов в історію як український політичний діяч, революціонер, один із радикальних  ідеологів, практиків і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття.

Історична година «Видатна постать у літописі історії України», що відбулася 19 січня для дев’ятикласників гімназії-початкової школи № 21, була присвячена Бандері.


З розповіді бібліотекарки ЦДБ Тетяни Бєлєнької читачі дізналися, що попри багаточисленні домисли та наклепи, які поширювала радянська пропаганда навколо його імені, сьогодні Степан Бандера є національним героєм, а його статус Борця за незалежність України у XX столітті є законодавчо визначеним. Про життєвий шлях провідника ОУН школярі дізналися з перегляду відеофільму «Біографія Степана Бандери»



.

Неабияк зацікавили слухачів факти про походження прізвища Бандера (на Галичині «бандерами» називали церковні прапори чи хоругви), про те, що Степан з дитинства загартовував себе та готував до випробувань, грав на декількох музичних інструментах, мав неабиякі організаторські здібності.

Ворожа пропаганда словом «бандерівці» називала й досі називає всіх свідомих українців, які виступають за незалежність України. Нині, в умовах майже дворічного супротиву українців повномасштабному російському вторгненню, в багатьох наших співвітчизників ім'я Степана Бандери стало символом боротьби за незалежність України.

Для учнів 9-А класу пані Тетяна презентувала книги про очільника ОУН, діяльність цієї організації, боротьбу українців за незалежність.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар