четвер, 1 лютого 2024 р.

Книги-ювіляри 2024 року

60 років

Зінаїда Тулуб «В степу безкраїм за Уралом»      

    

Дивним й трагічним чином доля видатної української письменниці, романістки, поетеси Зінаїди Тулуб (1890–1964) пов`язана з долею Тараса Шевченка (1814–1861). Як і Шевченко, Зінаїда Тулуб відбувала несправедливе покарання. Як і Тарас, Зінаїда перебувала на засланні у казахських степах. Як і Тарас, Зінаїда Тулуб — талановита, своєрідна людина, яка зробила свій неповторний внесок до української культури і літератури.

В романі авторка розповідає про життя Кобзаря на засланні. Книга ілюстрована художньо-мистецькими творами Тараса Шевченка: акварелями, офортами, графічними малюнками, виконаними ним під час першої та другої експедицій з дослідження Аральського моря у 1848–1849 роках. В цих роботах Тарас Шевченко переконливо виявив себе як надзвичайно талановитий етнолог і етнограф, мариніст, анімаліст, флоролог, пейзажист, портретист та картограф. Його роботи містять детальні риси не тільки особливостей, прикмет місцевого колориту тодішнього життя та побуту казахів, але й впізнавані, характерні образи психологічного портрету представників казахського народу.

Унікальність роману й майстерність його авторки полягає у тому, що Зінаїда Тулуб створила зримий образ Кобзаря, який постає у творі не тільки як звичайна, жива людина, але й як талановитий митець.

Михайло Стельмах «Гуси-лебеді летять»

 Назва повісті символічна, гуси-лебеді символізують прекрасні роки дитинства, Епізоди з власного дитинства і висвітлює автор у своєму творі.

У повісті розповідається про життя українського села з його порядками, етикою в 1921-1922 роки. Відгриміла громадянська війна. Через село проходять то червоні козаки, то гетьманці, то петлюрівці. У лісах повно бандитів. З голодної Херсонщини прийшла виснажена жінка з дитиною. Голод знищує людей, тривають суперечки про землю

У центрі подій родина Михайлика: його мати, батько, дід і баба. Наслухавшись казок і розповідей свого дідуся Дем'яна та бабусі, Михайлик дивиться на світ відкрито і шанобливо. Він любить зорі, запах поля, любить слухати перепілку в житі і стук дятла, прислухається до гусей-лебедів у весняному небі. Підростаючи, Михайлик прилучається до праці, допомагає батькам. Він любить читати, багато фантазує. Щоб отримати книгу «Пригоди Тома Сойєра», хлопець змушений принести Юхриму Бабенку чотири склянки гарбузового насіння. Михайлик без дозволу мами бере насіння, половину з якого віддає хлопчику-жебраку. Михайлик отримує для читання казки, а замість сварки матері має подяку від жінки-жебрачки.

Автор закликав помічати красу рідного краю, любити рідну землю, «щоб люди мали людяність у серці, хліб на столі і не журились».

Роальд Дал «Чарлі і шоколадна фабрика»

В одному з маленьких американських містечок стоїть величезна шоколадна фабрика. На ній виробляють найсмачніший у світі шоколад. Тільки вже десять років її ворота не відчинялися. Відтоді, як хтось із робітників спробував вкрасти секретну формулу приготування шоколаду, усіх звільнили, але фабрика не припинила роботу. Хто працює за зачиненими дверима — таємниця. І нарешті її ексцентричний власник Віллі Вонка погоджується її відкрити. Він оголошує про лотерею: у п'яти плитках його шоколаду заховано п'ять золотих квитків, з якими п'ятеро дітей зможуть відвідати його фабрику. Завдяки щасливому випадку один із них випадає Чарлі, бідному хлопчику, який на кожен день народження отримував у подарунок лише маленький шоколадний батончик. На фабриці Чарлі чекає дивовижна пригода…

Всеволод  Нестайко «Пригоди Робінзона Кукурузо»

Пригодницька повість «Тореадори з Васюківки» розповідає про вірну хлоп'ячу дружбу, фантазії, мрії та витівки двох сільських хлопців – Яви (Івана Реня) та Павлуші (Павла Завгороднього). Шибайголову Яву та більш спокійного й розважливого Павлушу об'єднує щире бажання прославитися на весь світ. Для цього вони намагаються стати будівниками метро, тореадорами, зловити іноземних шпигунів зі свого села, підкорити Київ та багато іншого.

Головне послання книги — справжня дружба, самопожертва, готовність прийти на допомогу нужденній людині.

Станіслав Лем «Казки роботів»

В книзі автор описує фантастичний псевдо-середньовічний всесвіт, де місце людей займають роботи. За своїми жанрово-стильовими особливостями – це потішна мішанка традиційної казки і фантастичної літератури. Йдеться тут про мудрий і впорядкований світ роботів, у який прийшли жадібні, жорстокі і владні королі. Так само як і в нас, там також живуть-поживають наївні спасителі світу, котрі переконані в тому, що можна самими лише помислами вибавити людство від зла. В світі роботів із тих благих помислів нічого не виходить. Як лукаво зауважує письменник, «подібне було би і в нас, оскільки зло, як і (на щастя) добро, не хоче викорінюватися зі світу». Тому людство завжди втішатиметься казками. Навіть якщо це казки роботів, а не людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар