пʼятницю, 23 лютого 2024 р.

В наш дім прийшла війна

         24 лютого виповнюється 730 днів від початку злочинного повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

Напередодні фахівчинями ЦДБ проведена патріотична година «В наш дім прийшла війна» для читачів, четвертокласників гімназії - початкової школи №11.


 

На початку заходу  діти переглянули відеопрезентацію «Хроніка подій окупації». З відеосюжету та патріотичної бесіди, яку провела завідувачка ЦДБ Олена Корнієнко,  школярі дізналися, що 24 лютого 2022 року близько 5-ї години президент РФ Володимир Путін оголосив про початок «спеціальної воєнної операції», метою якої він назвав «демілітаризацію і денацифікацію України». За кілька хвилин російські ракети атакували українські аеродроми та військові об’єкти по всій Україні, почалося відкрите збройне вторгнення росіян із території Білорусі та тимчасово окупованого Криму.


 

 https://www.youtube.com/watch?v=r2_Rz_XqFSw

Пані Олена детально зупинилася на знаковому тактичному епізоді повномасштабної війни - битві за Київ (24 лютого – 1 квітня 2022 року). Наступ на столицю відбувся з трьох напрямків. Ворог задумав стрімко прорватися до центру столиці колонами бронетехніки та зайняти урядовий квартал. Вважалося, що після цієї блискавичної атаки українська влада капітулює. На взяття Києва відводилося не більше як 3–5 днів. Але стійкий опір ЗСУ зірвав наміри РФ.

Жахливі кадри відеохроніки відображали зруйновані мирні українські міста та села Київщини.

Бесіда супроводжувалася коментованим бібліографічним оглядом книг. Діти, затамувавши подих, слухали легенду про Привида Києва, збірний образ пілота МіГ-29  40-ї бригади тактичної авіації, який за перші 30 годин російського вторгнення в Україну здобув шість повітряних перемог у небі над столицею та історію про Донецького Кота, законспірованого оперативника із позивним Донецький тлустий кіт, що нищить продовольчі склади окупантів-росіян під носом у противника, забезпечуючи перемогу (за мотивами коміксів японського автора Мацуди Джюко «Привид Києва» та «Позивний Кіт»).


 

Зацікавили дітей цікаві історії про тварин-захисників Зоряни Живки про пса Патрона - талісмана Державної служби України з надзвичайних ситуацій, володаря медалі «За віддану службу», який допомагає саперам знешкоджувати ворожі вибухові пристрої, та Інни Курило про Котика Кексика, який разом зі своїми друзями, організував у дворі Територіальну оборону, що мужньо боронить рідну країну («Кексик-захисник», «Неймовірні пригоди Кексика та його друзів»).


 

Вразили четвертокласників казкові, але водночас дуже справжні герої з одноіменної книжки Олександра Михеда. Котик, Півник і Шафка – символи сили й незламності українців, врятовані й збережені у зруйнованій російськими обстрілами Бородянці під Києвом, які оберігали всесвіт однієї родини. Нагріта теплом дідусевих рук Шафка, подарований на свято Півник і врятований Котик ніби дарують надію на майбутнє, в якому рани будуть заліковані, але пам’ять про скоєне зло житиме у віках.


 

Патріотичний настрій та гордість за місцевих захисників серед дитячої аудиторії викликав «Марш 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців»  та перегляд відеосюжету про Білоцерківську військову бригаду.

Присутні на заході вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих військових, а також цивільних українців, які загинули під час окупації


 

          Захід закінчився флешмобом під гаслом: «Я не хочу війни!» та оптимістичними поетичними рядками з «Татусевої книги» Володимира Вакуленко-К, українського поета, якого вбили російські військові під час окупації в селищі Капітолівка,  про мирне життя в Україні.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар