понеділок, 19 лютого 2024 р.

Символ сили, мудрості й любові

 


До Дня Державного Герба України в ЦДБ 19 лютого проведена година державності «Символ сили, мудрості й любові» для читачів, шестикласників гімназії, початкової школи №4.


 

Бібліотекарка Антоніна Даценко розповіла гімназистам історію Тризуба, який з давніх часів був знаком князівського роду Рюриковичів – правителів Русі, а в часи Української Народної Республіки був затверджений державним гербом України. Учнів зацікавили історичні факти щодо Тризуба: в СРСР його затаврували як «націоналістичний знак», і використання Тризубу заборонялося, а російська агресія в Криму і на сході України розпочалася із знищення Тризуба як маркера української ідентичності.

З бесіди  пані Антоніни школярі також дізналися, що  Державний Герб України – Золотий Тризуб на синьому щиті, затверджений 19 лютого 1992 року постановою Верховної Ради України, був розроблений групою українських геральдистів — Андрієм Гречилом, Олексієм Коханом та Іваном Турецьким.

Під час заходу користувачі переглянули відеофільм  Українського інституту національної пам’яті «Історія Герба України», мультиплікаційний фільм «Тризуб» із серії «Легенди України», познайомилися з літературою, яка експонується на книжковій виставці, взяли участь у вікторині «Тризуб – наша гордість і слава», розгадали кросворд «Тризуб» та з пазлів склали національний символ держави. Читачка Книгозбірні Єлізавета Драбинка прочитала вірші Ганни Чубач і Наталки Поклад «Наш герб».




 

    З Днем Державного Герба!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар