пʼятницю, 23 лютого 2024 р.

Книги про війну

         24 лютого 2022 року Україна прокинулась вдосвіта від звуків вибухів. Колони російської техніки чавили своїми гусеницями мирне життя українців. Війна стала новою реальністю, повітряні тривоги — буденністю.

Євгенія Подобна «Міста живих, міста мертвих. Історії з війни у Бучі та Ірпені»

Буча та Ірпінь перестали асоціюватись з лісом, санаторіями та дитячими таборами, з розміреним життям передмість столиці. Тепер одні тільки назви цих міст прошивають болем навіть тих, хто ніколи в них не бував. Але поряд зі злом та болем, усі дні війни у цих змерзлих, наляканих та скривавлених містах жив небачений героїзм — військових, медиків, рятувальників, бійців тероборони, містян — всіх, хто допомагав, захищав, рятував, евакуйовував. Окупація та бої за Гостомель, Бучу та Ірпінь тривали близько місяця. Це лише перший рядок в історії про велику трагедію та великий героїзм цих українських міст, лише невелика частина історій, які мають бути розказані.

Сергій Деркач «На фронті спека. Можливий «Град!»

Реактивна батарея капітана Горлиці з позивним Жулік, ризикуючи власним життям, виконує бойові завдання, аби врятувати Миколаїв від окупації та руйнування. І кожного разу, коли смерть дихає в потилицю, коли здається, що російські снаряди ось-ось знищать батарею, бійці лишаються неушкодженими, наче якісь потужні сили накривають реактивників чарівною "шапкою-невидимкою". Хто ж захищає хлопців? Янголи-охоронці? Таємнича Берегиня, яка приховує батарею під покровом своїм? Чи, може, то сам Жулік у грі зі смертю завжди має наготові козирного туза у рукаві? Книга написана на основі реальних подій, які відбувалися під час оборони міста Миколаїв в лютому-квітні 2022 року.

Андрій Тристан «Прийшла війна…»

У книзі розповідається про офіцерів, викладачів і науковців Харківського національного університету Повітряних Сил, які в перші дні війни взяли в руки зброю й виступили проти набагато сильнішого ворога, що насувався на Харків. Автор – безпосередній учасник і свідок тих трагічних і водночас героїчних подій. Ця книга цінна насамперед тим, що подає численні факти про оборону Харкова. Видання буде цікавим широкому колу читачів.

Віталій Запека «Цуцик»

Роман «Цуцик» унікальний з декількох причин, перша з яких - це те, що події сюжет подаються не крізь призму заангажованого персонажа-людини, а від імені малого цуценяти. Це погляд на нас, людей, ніби збоку. Чесний і відвертий. З народження Цуцик потрапляє у жорстоке воєнне середовище й проходить справжню «школу життя», пізнаючи світ з усіма його принадами та небезпеками. Попри те, що через історію цуцика автор зобразив війну на Донбасі без прикрас, це все ж антивоєнний роман, бо в його основі - історії людей, історію про людяність та історії про радість й біль очима цуценяти.

Мацуда Джюко «Привид Києва»

Відомий автор манґа Мацуда Джюко надихнувся подіями лютого 2022 року, коли під час жорсткої ескалації російсько-української війни небо над Києвом героїчно боронили українські пілоти 40-ї бригади тактичної авіації. Подвиг українських асів породив легенду про Привида Києва, пілота МіГ-29, який за перші 30 годин російського вторгнення в Україну здобув шість повітряних перемог у небі над столицею: збив два Су-35, два Су-25, Су-27 і МіГ-29.

Мацуда Джюко «Позивний Кіт»

Глибоко законспірований оперативник із позивним Донецький тлустий кіт нищить продовольчі склади окупантів-росіян. Історію про Донецького Кота вигадав Мацуда-сан. Це збірний образ, міська легенда. Такі легенди виникають, бо звитяга українських воїнів вражає світ: супергерої лякають загарбників потужною «бавовною», вони діють під носом у противника, забезпечуючи перемогу.

Олександр Михед «Котик, півник, шафка»

Котик, Півник і Шафка наче й казкові, але водночас дуже справжні – врятовані й збережені у зруйнованій російськими обстрілами Бородянці під Києвом. Готові боротися і попереджати про небезпеку, у цій казці вони оберігають всесвіт однієї родини – бабусі Лізи, дядька Андрія і онуки Соні – родини, яка покоління за поколінням циклічно проживає історію і врешті стає сильнішою, ніж будь-коли. Нагріта теплом дідусевих рук Шафка, подарований на свято Півник і врятований Котик втілюють силу й незламність, бережуть рід і дарують надію. Це надія на майбутнє, у якому рани будуть заліковані, але пам’ять про скоєне зло житиме у віках. У майбутньому, після нашої перемоги.     

Олександр Вдовиченко (позивний «Словян») роман «72. Записки комбата»

Олександр Вдовиченко написав чесну, відверту (місцями — доволі жорстку) книгу, і зробив це цікаво й талановито. Це кінематографічне бачення подій, які автор оцінює зсередини. Oдразу усвідомлюєш, що читаєш сторінки великого літопису, з яких просто на наших очах твориться нова Історія. В цьому випадку вона пишеться серйозно й переконливо. Олександр Вдовиченко (позивний Словян) — діючий військовослужбовець, полковник Збройних сил України.

Немає коментарів:

Дописати коментар