вівторок, 6 лютого 2024 р.

Інтернет: можливості та безпеки

 


06 лютого 2024 року у світі відзначається День безпечного Інтернету під гаслом «Разом для найкращого Інтернету». Цей день запроваджено за підтримки Європейської комісії для просування безпечного та позитивного використання цифрових технологій, особливо, дітьми й молоддю.

Можливість отримати будь-яку інформацію не виходячи з дому – зараз це не фантастика, а реальність. І це стало можливим завдяки Інтернету. Крім того Інтернет є впливовим чинником соціалізації сучасної дитини, взаємодія з яким неоднозначно впливає на її здоров’я та соціальне становлення. Інтернет дає дитині величезні можливості для спілкування, читання книг, відвідування музеїв та перегляду кінофільмів онлайн, але, разом з тим, містить загрози, які можуть мати негативні наслідки для добробуту дитини та її близьких.

Соціальні мережі - швидкий спосіб знайти для себе нових друзів, поспілкуватися з ними на будь-які теми, отримати корисні поради. А також  можна побачити фотокартки, відеоролики і мати уявлення з ким розмовляєш, завдяки тій інформації, яку розміщує на своїй сторінці людина.

Але спілкування в Інтернеті приховує небезпеку, яка проявляється в тому, що ти не бачиш свого віртуального знайомого, а тому не можеш бути впевнений у тому, що ця людина безпечна для тебе. Ти можеш вважати, що спілкуєшся зі своїм однолітком, а він або вона насправді може виявитися дорослим чоловіком або жінкою, а ще гірше – злочинцем.

Отже, пам’ятайте про те, що спілкування в соцмережах поряд з користю може приховувати і суттєву небезпеку. Тому, щоб уберегти себе від неприємностей повинно постійно пам’ятати нескладні правила безпечної поведінки під час бесіди з незнайомцями або новими друзями, з якими ви познайомилися саме в Інтернеті, а не в реальному житті.

Увага! Завжди пам’ятайте про те, що ви спілкуєтесь з людиною, про яку вам нічого невідомо, тому не довіряйте їй свої таємниці або думки. Краще поділися ними зі своїми батьками чи справжніми, а не віртуальними друзями.

10 золотих правил безпеки в Інтернеті для дітей

1. Нікому без дозволу батьків не давати особисту інформацію: домашню адресу, номер телефону, робочу адресу батьків, їхній номер телефону, назву й адресу школи.

2. Якщо знайдете якусь інформацію, що турбує вас, негайно сповістіть про це батьків.

3. Ніколи не погоджуватися на зустріч з людиною, з якою ви познайомилися в Інтернеті. Якщо все ж таки це необхідно, то спочатку потрібно спитати дозволу батьків, а зустріч повинна відбутися в громадському місці й у присутності батьків.

4. Не посилати свої фотографії чи іншу інформацію без дозволу батьків.

5. Не відповідати на негативні та грубі листи. Якщо одержите такі листи не з вашої вини, то сповістіть про це батьків, нехай вони зв'яжуться з компанією, що надає послуги Інтернет.

6. Розробити з батьками правила користування Інтернетом. Особливо домовитися з ними про прийнятний час роботи в Інтернеті і сайти, до яких ви збираєтесь заходити.

7. Не заходити на аморальні сайти і не порушувати без згоди батьків ці правила.

8. Не давати нікому крім батьків свої паролі, навіть найближчим друзям.

9. Не робити протизаконних вчинків і речей в Інтернеті.

10. Не шкодити і не заважати іншим користувачам.

 

Про кібербулінг для підлітків. Серія 1 - Що таке кібербулінг?

У справжній дружбі немає місця приниженням та неповазі, особливо онлайн. Якщо тебе образив коментар, повідомлення чи будь-що інше в мережі — це може бути кібербулінг. Не терпи це, це не окей. Щоб не помилитися, переглянь освітній серіал. Тут можна зрозуміти, як виглядає кібербулінг, які його причини та потенційні наслідки, та як припинити булінг в інтернеті.

https://www.youtube.com/watch?v=F5mAoqqZS-E&ab_channel=%D0%94%D1%96%D1%8F

Про кібербулінг для підлітків. Серія 2 - Як відбувається кібербулінг?

Якщо хтось одного разу написав мені у коментарях, що мої відео та я — тупі, то це кібербулінг? Або якщо хтось поширює про мене неправду? Або якщо спілкується зі мною з фейкового акаунту? Розберімося, як розпізнати кібербулінг, разом із Анною Трінчер і NK | Настя Каменських. https://www.youtube.com/watch?v=7xRA-TivNAQ&ab_channel=%D0%94%D1%96%D1%8F

Про кібербулінг для підлітків. Серія 3 — Що робити жертві кібербулінгу?

У цій серії розмова про те, що робити, щоб припинити кібербулінг: як діяти та до кого звернутися по допомогу.

https://www.youtube.com/watch?v=Mlh4tN64IPs

Серія 4. Як допомогти другу-жертві?

Що робити, якщо хтось із твоїх друзів став жертвою? Як зрозуміти, що їх цькують, та як їм допомогти? Про це у розмові Анни Трінчер з NK | Настя Каменських. Вмикайте останню серію! Освітній серіал створений за підтримки ЮНІСЕФ в Україні.

https://www.youtube.com/watch?v=vQZPtAMQTdg

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар