четвер, 22 лютого 2024 р.

Книги про війну для дітей

Діти і війна... Цю болючу тему багато письменників оминають. Пропонуємо добірку книжок для дітей про війну сучасних українських авторів.

Ніна Фіалко «Новітня війна»

Ніна Фіалко відважилась написати низку оповідок, де спробувала доступно розкрити і самі події, і участь дітей у коловороті війни... Когось війна ледь зачепила, когось морально травмувала, а ще когось випробувала на людяність.

Валентина Михайленко «Сем і Маруська ідуть на війну»

Однокласники їх називають Семом і Маруською, хоч насправді вони не Сем і Маруська Вони щирі друзі, можливо, навіть більше, ніж друзі У розпал літа їм так хочеться розваг і пригод, але навколо стріляють, літають ракети, і вони швидко розуміють, що війна — то не дитячі забави. Підлітки разом з дорослими займаються серйозними й корисними справами. Але й пригоди ніхто не відміняв. І друзі, як каже Маруська, ідуть на війну

Віталій Рождаєв «Клуб любителів української мови»

В російському фільтраційному таборі, біля кордону з Україною, під час війни опиняється новий полонений, хлопець Сашко. Він не приховує свою проукраїнську позицію, за що постійно потрапляє в карцер. В таборі Сашко знайомиться з групою старших дітей та підлітків, які створили таємну організацію, «Клуб любителів української мови» та розробляють план втечі від російських окупантів з метою повернутися в Україну.

Інна Курило «Кексик-захисник»

На оборону України у війні проти росії встали не тільки люди, а й домашні улюбленці. Котик Кексик, разом зі своїми друзями, організував у дворі Територіальну оборону і, як міг, допомагав людям. Разом з Кексиком країну захищають: песик Шустрик, ворона Ксеня, голуб Степан, гуси та бджоли.

А чи знаєте ви, чому ракетний комплекс називається «Стугна»? Чому вороги не змогли здолати Змієві вали й безслідно зникають в Чорнобаївці? Пригоди Кексика та його друзів чекають на вас. Команда головного героя мужньо боронить рідну країну. Казки написані на реальних подіях.


Інна Курило «Неймовірні пригоди Кексика та його друзів»

Історію України цікавіше вивчати за казками та легендами. Тож пропонуємо вам саме таку книжку. На прохання сусідських хлопчиків кіт Кекс створює у дворі клуб любителів історії України, де друзі діляться пригодами та розповідають про події, які відбулися на Київщині в перші місяці війни. Тут і спогади про чудові мирні дні в Ірпені та евакуацію його мешканців на початку війни. І розповідь про річки Ірпінь та Стугна. Ви познайомитесь з Васильківським півником і зустрінетесь з героями тваринками. А також познайомитесь з психологинею, хом’ячихою Буською. В історичні розповіді вплітаються казки. Тут і казка про Привида, про Байрактара, про Героїв та про нову міфологічну істоту «Бавовнятко».

Зоряна Живка «Півник»

Самотня жінка купила собі на схилі літ курчатко. Воно було сумне й слабке, але жінка любила й доглядала його — і виріс із того курчатка красень-півень. Та не простий! Ніхто й гадки не мав, що коли вороги візьмуть місто в облогу, саме півень зможе порятувати його жителів. Як саме — читайте у казці.

Зоряна Живка «Пес Патрон»

Пес Патрон – талісман Державної служби України з надзвичайних ситуацій, єдиний у світі пес доброї волі дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, володар медалі «За віддану службу», який допомагає саперам знешкоджувати ворожі вибухові пристрої. Ця книжка – своєрідна автобіографія Патрона. Історія надихає мріяти, вірити й перемагати!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар