вівторок, 20 липня 2021 р.

День в календарі. КНИГА ДНЯ

 

20 липня - Міжнародний день шахів

     Святкують його як професійні шахісти, так і любителі інтелектуальної гри. Шахи - це справжній тренажер для розуму. Вони розвивають логічне мислення та об'єднують людей, тренують пам’ять, спостережливість і терпіння.

Свято було засноване з ініціативи Міжнародної шахової федерації в 1966 році. Датою свята був обраний день заснування Шахової федерації - 20 липня 1924 року. В Україні 20 липня визнано Днем шахів відносно недавно — з 2011 року. З цього часу наша країна також вшановує стратегів усіх рівнів, які присвятили себе цій грі, що захоплює й розвиває мислення.

У день шахів по всьому світу проводять турніри та майстер-класи, а також нагородження видатних шахістів.

Цікаві факти про шахи

Назва гри походить з персидського мови «шах мат» - «володар помер». Батьківщиною шахів є Індія. Там в V столітті з'явилася попередниця шахів - гра чатуранга.

У другій половині XI століття гра стала популярною в Європі. Спочатку в шахи грали багатії та знатні особи.

  Спочатку ферзь міг рухатися тільки на одну клітку по діагоналі, потім на дві. Так тривало до тих пір, поки королева Іспанії Ізабелла не наказала зробити ферзя найсильнішою фігурою.

  Лікарі вважають, що шахи розвивають пам'ять і уважність людини. Ця гра рекомендується для людей з хворобою Альцгеймера.

   Різні церкви світу довгий час негативно ставилися до шахів і забороняли грати священикам. Гра вважалася антихристиянською.

   Число всіх можливих комбінацій шахової партії перевищує кількість електронів у всьому Всесвіті.

КНИГА ДНЯ

Анатолій Георгієв «Шахи»

     Чудовий посібник з освоєння захопливої гри «Шахи». Книга познайомить дитину з основними правилами, за якими живе шаховий світ. Завдяки їй майбутній чемпіон дізнається про назви фігур, правила гри, шахові поняття, терміни, нотацію — запис ходів. Найважливіші назви та скорочення позначені в тексті як українською, так і міжнародною мовою шахів. Це видання не лише допоможе навчитися грати в шахи, а й розширить знання дитини з географії, історії шахів і, звісно, вдосконалить математичні навички. Книга розрахована, в першу чергу, на дітей молодшого шкільного віку, але й досвідчені шахісти знайдуть тут щось цікаве для себе! 

 Ласкаво просимо до захопливого світу шахів!

Немає коментарів:

Дописати коментар