пʼятницю, 30 липня 2021 р.

День в календарі. КНИГИ ДНЯ

  

    

30 липня відзначається одне з найважливіших свят усього людства — Міжнародний день дружби між державами, культурами та всіма людьми на Землі.  Свято це зовсім молоде. Лише в 2011 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію про його проведення.

Цей День покликаний зміцнити дружбу між народами світу, показати, що люди, їх погляди, переконання, культури хоч і дуже різні, проте рівні між собою та заслуговують поваги.

Дружба завжди була великою цінністю у житті людини, адже відшукати по-справжньому вірного друга вважається удачею.

Друзі – ті люди, хто бачив, як ви падали в прямому і переносному сенсі і все одно залишилися з вами; хто підставляв вам плече; хто переживав з вами сумні моменти, а особливо щиро переживав радісні миті щастя. «Без дружби жодне спілкування між людьми не має цінності», - казав Сократ.

Пропонуємо вам добірку книг про справжню та щиру дружбу.

Ана Пунсет «Клуб червоних кедів»

         Головні героїні книжки – чотири подружки-семикласниці, які дружать від першого класу: Лусія, Фріда, Беа і Марта. Здавалось би, ніщо не здатне розлучити їх. Але їхній дружній союз затьмарює новина: Марта от-от має переїхати до Берліна, назавжди. Саме тому дівчата вирішують створити клуб нерозлучних подруг – Клуб червоних кедів – завдяки якому, попри відстані й кордони, вони все одно назавжди залишаться найкращими подругами. Дівчата понад усе вірять, що ніякі відстані не завада справжній дружбі, яка є між ними. Тож намагаються зробити все можливо, щоб цей зв’язок між ними лише міцнішав.

Кетрін Патерсон «Міст у Терабітію»

Фентезійний роман написаний на основі реальних подій із сім’ї письменниці Патерсонів. Історія-притча, що розповідає про міцну дружбу двох дітей-підлітків. У центрі історії два персонажі — Джесс — фермерський син та Леслі — донька столичних інтелектуалів. Ціле літо Джесс Еронс тренувався, щоб стати найкращим бігуном у п’ятому класі. І досягнув би мети, якби його не випередила новенька, Леслі Берк. Але цей програш не стає на заваді справжній дружби, і діти цілими днями пропадають у лісі, де вигадують чарівне королівство — Терабітію. А в реальному світі на них чекають труднощі в школі, випробування на міцність, дрібні страхи і розуміння, що треба завжди рухатися вперед. Цей роман вартий уваги дитини, адже він розповість про те, наскільки важливо мати у цьому світі когось, кому можеш довірити будь-яку свою таємницю.

А. Аудгільд Сульберґ «Хто проти суперкрутих»

В Анне Беа є Нільс. Щоб вона робила без нього. Якби не він, її життя стало б геть нестерпне. Їй навіть страшно уявити, як би склалося її життя, якби вони не опинилися в одному класі й не стали друзями. А все через те, що Анне Беа – альбіноска, ще й трохи косоока, а тому не добачає. Тож Нільс для неї наче другі очі. А ще з ним вона може почуватися собою. Він навіть називає її по-особливому – Аннебіно. «Саме тому нам так добре удвох, Нільсові й мені. Ми чесні одне з одним. Я серджуся і фиркаю, коли Нільс поводиться по-дурному, а він ніколи не намагається прикрасити правду, якщо це стосується мене. Каже усе, як є». Але, здається, він єдиний, хто вважає її нормальною. Анне Беа живеться не просто: через свою зовнішність, закомплексованість і невпевненість в собі їй ніколи не стати суперкрутою.  До того ж Анне Беа постійно зазнає цькувань з боку суперкрутелиць в її класі. Але щоб не траплялося, поряд завжди опиняється Нільс, готовий підставити своє дружнє плече. 

Джоан Роулінг Серія книг про Гаррі Поттера

«Гаррі Поттер» — це справжня епоха, покоління, що виросло на книгах Джоан Роулінг. Окрім магії, пригод і боротьби добра зі злом, «Гаррі Поттер» залишається історією про справжню дружбу. Про те, що справжні друзі з тобою, коли ти – відомий улюбленець натовпу і коли ти – вигнанець, якому ніхто не довіряє. Про те, що справжня дружба – це вміння слухати, довіряти і шукати компроміси. І нарешті, друзі – це ті, які готові ризикнути життям, кинути все, що мають, щоб допомогти зробити велику справу.

Олександр Дюма «Три мушкетери»

Три мушкетери - пригодницький роман про справжню дружбу, який став класикою світової літератури. Роман оповідає про справжню дружбу і хоробрість мушкетерів - вірних друзів, готових віддати один за одного життя. Важливість цього не можна переоцінити, оскільки такою річчю не змогла стати навіть любов. І в цьому творі є чому повчитися навіть сьогодні, тому що дружба та відданість - тема вічна і не старіюча.

Всеволод Нестайко «Тереодори з Васюківки»

«Тореодори з Васюківки» — пригодницька повість, яка підкорила серце не одного юного читача. Історія розгортається навколо двох хлопчиків — Яви і Павлуші, які на літніх канікулах відправляються до села. Там вони починають викидати свої вибрики та створювати неприємності дідусям з бабусями. Та, попри це, вони показують себе, як і кмітливі хлопці, які добре розуміють, у чому сенс дружби, і що таке справжня самопожертва.
«Тореодори» — це справжній приклад того, яка насправді є хлопчача дружба.

Без друзів прожити дуже важко. Проте і дітям, і дорослим потрібно вміти дружити. Дружба – це не лише спільні ігри і розваги, веселощі. Іноді дружба – це нелегка праця, складні випробування, вміння допомогти і підтримати.

Читайте книги та бережіть свою дружбу!

Немає коментарів:

Дописати коментар