середу, 14 липня 2021 р.

Читаємо влітку

 


Вдовиченко Г. Сова, яка хотіла стати жайворонком / Галина Вдовиченко. – Чернівці : Книги-ХХІ, 2019. – 48 с.: іл.

«Нічна птаха витріщалася на денну своїми круглими очиськами, крутила головою. Отакої! Невже й справді їй поміж усього птаства дісталися найгірші години доби? Вона нічого з того, чим так тішився Жайворонок, не чула й не бачила. Її час – темрява, зірки й тиша. Нема чим похвалитися. І от Сова вирішила: досить! Досить бути нічною птахою! Почухала собі черевце лапкою – і виголосила невеличку промову: – Відтепер стану ранньою пташкою!..».

Денисенко Л. Майя ті її мами / Лариса Денисенко. – К. : Видавництво, 2016. – 64 с. : іл.

«Майя та її мами» — добра історія про сімейні цінності без кордонів та стереотипів. Це смілива книжка, яка навчить толерантності та поваги до оточуючих незалежно від їх національності, зовнішності, статі та складу сім'ї. Адже головне, щоб діти росли в любові.

Розповідь веде дівчинка-чотирикласниця Майя, яка полюбляє кроликів, літо та кавуни. Вона розказує про сімнадцять дітей (і себе в тому числі) її класу. Всі вони з різних сімей. У когось мати за кордоном, а батько живе з іншою жінкою; хтось живе тільки з мамою, а батька немає; хтось живе тільки з татом, бо мати померла (як от Аксана); хтось з інтернату, а когось всиновили. Є діти переселенці, роми, дехто живе з бабусею, а батьки за кордоном. У самої Майї нетрадиційна сім'я - у неї дві мами, а тата немає. Їх вчителька пані Юлія вчить дітей родинним цінностям та дає різного роду поради. Пояснює, що до всіх потрібно однаково ставитись, незважаючи на походження та соціальний статус.

Степула Н. Петрик і фонтани / Надія Степула. – К. : Основи, 2019. – 32 с : іл.

«Петрик і фонтани» – перша в Україні дитяча книжка, що розповідає про аутизм. Головні герої оповідання – Петрик і Матильда. У них багато спільного, вони люблять гратися і дізнаватися нове, але є й відмінності: у Петрика аутизм, тому він по-іншому сприймає навколишній світ, дещо повільніше розмовляє та проявляє емоції. Познайомившись із хлопчиком, Матильда розуміє: «Ми можемо бавитися разом, просто не так, як я звикла, але так само весело!».

Немає коментарів:

Дописати коментар