пʼятниця, 10 листопада 2023 р.

Книги-ювіляри 2023 року

 


 

55 років від часу видання першого історичного роману

Павла Загребельного «Диво» (1968)


 

 Автор роману Павло Загребельний – видатний український письменник, визнаний одним з кращих авторів української літератури. 

          Роман відразу ж після виходу в світ став літературною сенсацією. Він має оригінальну композицію. Історичне минуле в ньому не просто спроектоване на сучасність. Воно існує поряд із цією сучасністю. У творі поєднано кілька часових площин: період Київської Русі (X—XI ст.), Другої світової війни і 60-х років XX століття.

Об'єднавчим центром цих періодів виступає реальний образ Софії Київської — дивовижної пам'ятки архітектури часів князювання Ярослава Мудрого, збудованої, за художньою версією П. Загребельного, талановитим майстром Сивооком. Великою мірою це і символічний образ. Так він сприймається передусім через те, що довкола нього розгортаються всі події, зображені в романі, на них постійно ніби падає тінь від Софійського собору. Софія, як художній символ і як реальна історична пам'ятка, сконцентрувала в собі весь волелюбний, сильний дух народу, його невмирущість, нескореність, увібрала у свої фрески та мозаїки все його світоглядне наповнення, стала своєрідним самовираженням внутрішньої суті цього народу, його культури, історії, моралі, власне, втілює в собі його духовність.

Письменник ніби ставить читачеві запитання: яка ж вона є? Чому ми, нащадки Сивоока, Ярослава Мудрого, мусимо її зберегти в собі та понести у майбутнє?  

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар