четвер, 23 листопада 2023 р.

Смертельні жнива

 


День пам’яті жертв Голодоморів — щорічний національний пам’ятний день в Україні. 90-й річниці цієї жалобній події працівники ЦДБ присвятили годину історичної правди «Смертельні жнива», яка відбулася 23 листопада для читачів, учнів 7-А класу гімназії-початкової школи №4.


 

На початку заходу бібліотекарка Антоніна Даценко зазначила, що в історії українського народу є трагічні сторінки, що примушують стискатися людські серця, і одна із найстрашніших – Голодомор. Із бесіди «Правда історії в долях людських» учні дізналися про причини та наслідки трагедії, яка охопила всю Україну і тривала 17 місяців – з квітня 1932 до листопада 1933 р. Були озвучені страшні цифри: від штучно створеного більшовицьким режимом голоду загинули  7,5 млн українців, за іншими даними – був замордований кожен третій житель України, голодомор забрав життя понад 1,5 мільйона дітей віком до 10-ти років.


 



Затамувавши подих, школярі слухали та усвідомлювали рядки архівних документів, розповіді та спогади очевидців тих страшних подій української історії, зібрані в двотомнику «Сльоза пекучої пам’яті», зокрема і факти Голодомору безпосередньо на Білоцерківщині.


 

Пані Антоніна  звернула увагу присутніх на книжкову виставку-панораму «Непрощенний злочин - голодомор», ознайомила з її матеріалами, докладніше зупинилась на книгах: збірці доповідей «Голодомор у Білій Церкві», документальних розповідях «Чорні дні голоду» Василя Марченка,  романі Василя Барки «Жовтий князь», в яких знайшли широке відображення трагічні сторінки голодомору 1933 року.



 

Учасники заходу запалили свічку пам’яті та вшанували усіх невинно убієнних голодом хвилиною мовчання.


 

Наприкінці заходу бібліотекарка запропонувала семикласникам долучились 25 листопада до загальнонаціональної традиції - запалення свічки пам’яті на знак вшанування знищених голодною смертю українців, жертв Голодомору 1932-1933 років — геноциду Українського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар