пʼятниця, 17 листопада 2023 р.

Ювілярка листопада Сельма Лаґерлеф

 


20 листопада -165 років від дня народження

                     Сельми Лаґерлеф (1858-1940),         

шведської письменниці


 

Сельма Лаґерлеф - шведська письменниця, авторка художніх, історичних і краєзнавчих книг. Перша жінка-письменниця, відзначена у 1909 році Нобелівською премією з літератури.

Найвідоміший її роман —  «Чудесна мандрівка Нільса Гольгерсона з дикими гусьми».   

Хлопчик Нільс, за свою нечемність перетворений на карлика, мандрує Швецією з табуном диких гусей. Пролітаючи повз великі міста й мальовничі хутори, переживаючи різні пригоди, зблизька спостерігаючи життя дикої природи, він навчається бережливого ставлення до всього, що його оточує. А історія жертовної дружби Нільса з гусаком Мортеном і дикими гусьми не залишить байдужим нікого. Ця книжка задумувалася як захопливий посібник з географії Швеції для учнів початкової школи. Майстерно переплітаючи казку із реальністю, фольклорні сюжети із авторською вигадкою, Сельма Лаґерлеф створила шедевр, яким уже понад 100 років зачитуються діти й дорослі не лише у Швеції, а й у всьому світі. А у світлі сучасних екологічних проблем ця історія стає як ніколи актуальною.

Вифлеємська ніч


Так захопливо у зимове надвечір′я, коли світ готується до Різдва Христового, відкрити книжку і поринути у давні-предавні часи, у чарівну Вифлеємську ніч, коли Божа зоря сповістила світ про народження Спасителя людства. Різдвяні легенди знаменитої дитячої письменниці Сельми Лагерлеф подарують можливість вирушити разом із мудрецями до Вифлеємської печери, дізнатися, що напророкувала імператорові Августові віщунка Сибілла, як бджілки та лілії врятували Немовля від меча римського воїна… А найголовніше - допоможуть відкрити своє серце для новонародженого Христа.

Сага про маєток

У романі «Сага про маєток» йдеться передусім про кохання спадкоємця занепалого помістя й простої дівчини. Це почуття розвивається в них обох упродовж усієї оповіді, яка відзначається крутими поворотами сюжету, достовірністю в описі реалій Швеції ХІХ століття, вишуканою поетичністю й глибокою психологічністю.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар