понеділок, 20 листопада 2023 р.

День в календарі

 


20 листопада в світі щорічно святкують Всесвітній день дитини.

Саме у цей день – 20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея ухвалила Декларацію прав дитини, а 20 листопада 1989 року – Конвенцію про права дитини. Від 1990 року у Всесвітній день дитини відзначається річниця прийняття цих основоположних документів у сфері захисту прав дитини.

За даними ООН, щороку одинадцять мільйонів дітей помирають, не доживши до свого п'ятого дня народження, ще десятки мільйонів залишаються фізично чи розумово хворими, не маючи змоги дорослішати,  жити і розвиватися. Багато з цих смертей викликані хворобами, що легко виліковуються; інші - згубними наслідками злиднів, дискримінації та насильства. Всі разом ці причини завдають тяжких втрат сім'ям, громадам, державам та усьому світу. Тож цей день покликаний ще раз привернути увагу суспільства до проблеми захисту дітей та розвитку середовища,  дружнього по відношенню до малечі у всьому світі.

Любі читайлики!  Вітаємо зі Всесвітнім днем дитини! Бажаємо миру, здоровя, чудових друзів,  гарних книжок, щасливого дитинства і захопливих пригод. Не сумуйте, вірте в свої мрії, радуйте батьків і дивуйте весь цей світ!


 

Немає коментарів:

Дописати коментар