пʼятниця, 3 листопада 2023 р.

Письменники-ювіляри 2023 року. Тетяна Строкач

 


3 листопала – 60 років від дня народження

Тетяни Строкач (1963),

української поетеси-краянки

 Тетяна Тезіславівна – педагогиня за фахом, 

а за покликанням –  поетеса.

Народилася 3 листопада 1963 року в с. Вільшанка на Черкащині, у родині педагогів. Із дитинства мріяла бути вчителькою, тому після закінчення школи отримала освіту в Богуславському педагогічному коледжі за фахом вихователька дошкільного закладу. 1988 року закінчила Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова.

Свою педагогічну діяльність почала в 1982 році вихователькою в дошкільних навчальних закладах «Ромашка» та «Усмішка» в м. Біла Церква. Із радістю  поєднувала педагогічну діяльність і поетичну творчість.

Пані Тетяна – людина мегапозитивна, креативна, весела, знайшла дорогу до дитячих душ у своїх віршах. Твори поетеси характеризуються різноманітністю тем і жанрів,  її поезії легкі й зрозумілі дітям.

Вірші пані Тетяни друкувалися у виданнях педагогічної преси, дитячих газетах та журналах «Гарний настрій», «Розкажіть онуку», «Пізнайко», «Котя», «Колобочок», «Крилаті», «Малятко», «Бібліосвіт», «Джміль». Її вірші є навіть у шкільних підручниках. В численних випусках дитячих журналів можна знайти її віршовані загадки, лічилки, всілякі класні штуки, мирилки й інші веселощі, які так до вподоби маленьким читайликам. А літературних нагород та відзнак за участь у різноманітних фестивалях у неї стільки, що й не перелічити!

Тетяна Строкач – переможниця конкурсу «Українські народні казки» та «Казковий світ В. Сухомлинського», який проводився редакцією газети «Розкажіть онуку». Вона є лауреатом міської премії «За заслуги в галузі освіти», лауреатом VІІІ Всеукраїнського фольклорно-етнографічного фестивалю «Золоті ключі» ім. В.Верховинця.

Тим, хто ще не знайомий з творчістю поетеси, пропонуємо ознайомитись.

 

«Веселковий дивосвіт»

Любов до України, її природи, звичаїв, народного фольклору, добрий гумор та гарний настрій дарує читачам у віршованій формі авторка збірки. В книзі є розвивальні ігри, конкурси, завдання, загадки та вправи.

 «Краплинки доброти»

Краплинки доброти – друга частина своєрідної енциклопедії творів для дітей, які пропонує читачам авторка. Збірка віршів виховує у дітей позитивне ставлення до навчання за допомогою художнього слова.

 «Хованки»

Авторка запрошує малюків на гостину до лісових мешканців. Ця захоплива книжка навчить хлопчиків і дівчаток  спостережливості й уважності. Дитина шукатиме тваринок, які сховалися на малюнках, вивчатиме пори року і водночас потренується у лічбі. Кумедні ілюстрації привернуть увагу дитини і зацікавлять її.

Збірки віршів «Хто сховався під землею», «Динозаври», «Хто сховався у місті» з серії «Книжка з віконцями» допоможуть батькам задовольнити маленького чомучку. Вони містять відповіді на багато запитань у простій захопливій формі. Ці книжки-іграшки не залишать байдужими жодну дитину, адже яскраві ілюстрації, загадкові віконця та прості віршики, які легко запам’ятовуються, до вподоби дітям цього віку.


 

«Осіння музика душі»

Поетичні рядки збірки – це роздуми, світогляд жінки, яка прагне бути щасливою. Кожна хвилина її буття наповнена сенсом і прагненням робити корисні справи. Кипучу енергію Тетяна Строкач черпає від рідної землі, затишного українського села, динамічного міста, мальовничої країни. Читаючи її вірші, ви пройдете по дорогах, вкритих осіннім жовтим листям, закружляєте у віхолі зими, зустрінетесь з весною, літом і тихо схилите голови, сумуючи від болю незагоєної душевної рани. Та крізь всю збірку пролягла ідея оптимізму і віри в добро. Добро й радість, якими Тетяна Строкач щедро ділиться з людьми. 

Немає коментарів:

Дописати коментар