середа, 8 листопада 2023 р.

Видатний дослідник української етнографії

9 листопада - 110 років від дня народження

Олекси Івановича Воропая (1913-1968),

українського етнографа, фольклориста


 

 «Звичаї, а також мова – це

ті найміцніші елементи,

що об’єднують окремих людей

 в один народ, в одну націю».

Олекса Воропай

Цьогоріч виповнюється 110 років від дня народження видатного українського етнографа та публіциста Олекси Івановича Воропая.

Олекса Воропай народився в Одесі. В 1940 році закінчив Агрономічну академію зі званням ученого агронома. Український фольклор почав збирати ще в 1937 році. Після Другої світової війни опинився в еміграції.

В Авгсбурзі під псевдонімом Олекса Степовий він надрукував сім книжок — «Вогні в церкві» (Українські народні легенди, записані в Україні 1942–1943 рр.), «Українські народні танці», «Звичаї нашого народу», «Ясир» та інші. У Лондоні  були видані «Українські народні приповідки», «Українські народні загадки» та спогади про голод «В дев’ятім крузі» . На сторінках лондонського часопису «Визвольний шлях» друкувалися статті «Етнографія — наука про націю», «Цілюще зілля» тощо.

Головна праця Олекси Воропая — двотомний етнографічний нарис «Звичаї нашого народу» (1966, Мюнхен), в якому ретельно дібрано звичаї та обряди різних регіонів України, що пов’язані з народним та релігійним календарями.

Із листів О. Воропая відомо, що ці два томи були початком широкого задуму. Дослідник планував видати «Родинно-побутові звичаї» (т. 3), «Рослини в звичаях і віруваннях українського народу» (т. 4), «Тварини і птахи в звичаях українського народу і віруваннях» (т. 5), «Побут, звичаї української провідної верстви» (т. 6), «Історичні перекази та легенди» (т. 7). Із великого задуму О. Воропай встиг видати роботу «Рослини в звичаях та віруваннях українського народу» (Мюнхен, 1968 р.).

Помер 20 липня 1989 року в Англії.

«Звичаї українського народу»

Це неординарний опис народно-календарних звичаїв, вірувань і уподобань українців. Праця розподіляється на чотири частини «Зима», «Весна», «Літо» , «Осінь». Як готувалися до Свят вечора і як зустрічали Різдво Христове, як гуляли Масляну і як поводилися у Великий піст, як святкували Великдень і які розваги припадали на Івана Купала — про це йдеться у виданні, яке знайомить з багатим і різноманітним світом народних звичаїв, за якими жили українці з давних-давен до нашого часу. Звичаї, що дісталися нам у спадщину від дідів-прадідів, не втратили свого значення й сьогодні. Збагачені кращими зразками народної творчості — обрядовими піснями, віршами, легендами — вони є найдорожчою скарбницею духовної культури українського народу.

Видання розраховане на всіх, кому не байдуже минуле нашого народу, його прадавнє коріння. Матеріали книги можуть бути використані для проведення обрядів, підготовки свят, а також вчителями та учнями на уроках з народознавства.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар