понеділок, 4 грудня 2023 р.

Ювіляр грудня: Олександр Олесь



 

5 грудня - 145 років від дня народження

Олександра Олеся (1878–1944),

українського поета


 

Олександр Іванович Кандиба — видатний український поет ХХ століття, драматург, представник символізму. Свої твори публікував під псевдонімом Олександр Олесь. Батько поета та політичного діяча Олега Ольжича.

Його називали Українським Гейне! Українським Петраркою! В його доробку десятки пісень, покладених на музику українськими та європейськими композиторами. На його віршах і казках виросли покоління малих українців. Його віршами освідчувалися в коханні. Його рядки увійшли в людське життя, людське серце назавжди.

Поетичний цикл «Княжа Україна» написав у 1920 р. в еміграції, присвятивши його подіям доби Київської Русі та Галицько-Волинського князівства. В 1930 р. у Львові вона вперше побачила світ. Автор у віршованій формі оспівує славну історію українського народу ІХ–ХІІІ століть та розкриває героїку тих часів.

«Чари ночі»

Поезії, які увійшли до збірки, — це глибокі ліричні роздуми над плинністю життя, над вічною боротьбою радощів і смутку, над долею рідного слова. Шлях людини — постійні запитання, які лишаються без відповідей. Ліричний герой переконаний, що треба ловити короткі моменти краси, адже «загине все без вороття».

«Поеми, поезії, п’єси»

Поет зобразив історію давньої України часів князівства. Це був період співжиття людей і богів, коли Дажбог освітлював землю, а Стрибог вільно літав степами. Міфічні істоти населяли густі ліси і не ховалися, а люди згуртовувалися у роди і племена. Вже тоді Україна мужньо боролася з ворогами, відстоюючи свою свободу.

«Коли нема пророка на землі»

До видання увійшли ліричні, сатиричні та драматичні твори з друкованих та рукописних збірок. Читач має також нагоду познайомитися з цікавими світлинами з архіву родини поета (зберігаються у відділі рукописів Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України), більшість із них публікується вперше.


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар